Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. Er wordt gebouwd met bouwmaterialen die een natuurlijke oorsprong hebben, bijvoorbeeld hout en bamboe. Deze materialen zijn ‘aangroeibaar’, ook wel renewable genoemd. Gebruik maken van deze duurzame producten geeft vele voordelen: flexibele verwerking, hoogwaardige eigenschappen, natuurlijke vochtbalans, lage milieu-impact en circulariteit.

De eigenschappen van biobased bouwen

Bent u geïnteresseerd in producten die gemaakt zijn op de biobased bouwen manier? U kunt dan terecht in de webshop van Warmteplan. Wij verkopen onder meer biobased isolatiemateriaal en houtvezelplaten.

Producten van natuurlijke oorsprong

Aangroeibare of hernieuwbare grondstof

Geen ongezonde uitwaseming van chemische stoffen

Een natuurlijke vochtdynamiek met binnen- en buitenklimaat: "dampopen"

Meer informatie over biobased bouwen?

Gebaseerd op het leven

De term biobased kent geen officiële uitleg en wordt dan ook verschillend toegepast. Een eenvoudige ontleding in ‘bio’ (Latijns voor leven) en ‘based’ (Engels voor gebaseerd op) geeft aan dat het om producten gaan die gebaseerd zijn op ‘leven’. Hoogwaardige biobased materialen zijn een uitstekend alternatief voor reguliere bouwmaterialen. Deze worden namelijk gemaakt van grondstoffen die de komende jaren op dreigen te raken. Biobased bouwmaterialen groeien van nature snel terug.

Biobased hout en stro

Het meest gebruikte natuurlijk gegroeid bouwmateriaal is hout. Het hout van een gekapte boom kan op verschillende manieren gebruikt worden: als stam of kolom. Maar de boom kan ook verzaagd worden tot planken en de reststukken tot spaanplaat. En het zaagsel kan geperst worden tot isolatiemateriaal.

Veel andere plantmaterialen en restproducten zijn ook zeer geschikt als bouwmateriaal zoals stro, hennep, vlas en bamboe. Met deze biobased materialen kan zeer goed gebouwd worden en deze zijn ruimschoots voorhanden in de natuur.

"Biobased bouwen is de toekomst"

Wat zijn de voordelen van biobased bouwen?

 Flexibele verwerking en hoogwaardige eigenschappen:

 Hout is bijvoorbeeld draagkrachtig, zeer flexibel in gebruik en onder de juiste   omstandigheden gaat het eeuwenlang mee.

 Natuurlijke vochtbalans:

 Deze duurzame bouwmaterialen kunnen vocht opnemen en afstaan. Dit houdt   constructies gezond en wonen wordt hierdoor als aangenamer ervaren.

 Lage milieu-impact:

 Tijdens het groeien van het biobased materiaal wordt CO2 opgenomen uit de lucht.   Eenmaal gebruikt als bouwmateriaal zijn deze producten dus een opslagplaats van   CO2. In vergelijking tot andere bouwmaterialen heeft de productie van deze duurzame   materialen ook een zeer lage CO2 impact.

 Ten opzichte van houtskeletbouw-elementen of cellulose isolatie komt bij de productie   van beton of glaswol isolatie een schrikbarende veelvoud van CO2 vrij. Producten die   worden gemaakt op de biobased bouwen manier komen uit omringende landen waar   veel bosbouw is: Duitsland en Scandinavië. Staal en op olie gebaseerde producten   komen veelal uit Azië.

 Circulariteit:

 Mocht een gebouw afgeschreven zijn, kunnen veel biobased producten toch opnieuw   gebruikt worden. Denk aan balk- en plaatmateriaal of houtvezelisolatie. Echter is geen   enkel product 100% circulair. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van ieder product   af en kan het dus niet oneindig gerecycled worden.

 Mocht het biobased materiaal echt niet meer gerecycled kunnen worden, kan het altijd   nog gecomposteerd of verbrand worden. Waarbij het een bron van energie wordt en   een natuurlijk restproduct achterlaat (koolstof). De CO2-uitstoot die daarbij vrijkomt   wordt weer geneutraliseerd door de nieuwe aanplant van FSC-gekeurd bos. Welke   uiteindelijk weer omgezet wordt in biobased bouwmateriaal.  

Geïnteresseerd in biobased bouwen?

Cellulose isolatie

Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal gericht op biobased bouwen. Het materiaal bestaat uit cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier. Deze wollige vlokken worden als droge inblaas-isolatie verwerkt in holle constructies als vloeren, plafonds en daken. Cellulose isolatie behoudt optimaal de warmte in huis en zorgt als de beste voor het tegengaan van geluidsoverlast tussen kamers of woonverdiepingen.

De cellulosevlokken hebben een zeer goede isolatiewaarde en beschermen houten constructies optimaal tegen vochtschade en brand. Cellulose is een plantaardig product en zeer duurzaam. Wij verkopen cellulose isolatie vezels van het merk Isofloc Daemmstatt.

grijze cellulose vezels

Houtvezelisolatie

Duurzame houtvezelisolatie is geschikt voor oude monumentale panden met houten constructiedelen voor nieuwbouw en renovatie. De platen zijn op een biobased bouwen manier geproduceerd. Dus het kent zijn oorsprong in de natuur. De houtvezels komen namelijk uit de reststroom van de houtindustrie. Met enkel een natuurlijke bindmiddel worden de vezels verbonden tot maatvast, strak en homogeen isolatiemateriaal. Er is ook een inblaasbare variant, Thermofibre die net als cellulose in holle constructies geblazen kan worden.

In tegenstelling tot conventioneel isolatiemateriaal geeft houtvezelisolatie bescherming in zowel de winter- als de zomerseizoenen. Bij hoge temperaturen zorgt een goede faseverschuiving voor bescherming en blijft uw huis koel. Bovendien kan het isolatiemateriaal 15% van het eigen gewicht zonder dat er problemen ontstaan. Dit zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid met meer comfort en een gezonde leefomgeving. In een periode met een hoge luchtvochtigheid slaat het een deel van het vocht op in de houtvezels. Om het vervolgens weer af te geven aan zijn omgeving in de periode dat de luchtvochtigheid te laag is. Daarom is het prettig dat de vlokken ingeblazen worden en flexibel zijn. Ze klemmen namelijk tussen en tegen het hout aan.

Meer weten over biobased bouwen? Neem contact met ons op

Biobased bouwen is werken met een onuitputtelijke bron van grondstoffen. Kiest u ook voor hergroeibare materialen in plaats van milieuvervuilende en eindige grondstoffen als aardolie?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of bestel een van onze duurzame materialen in de webshop. Met ruim dertig jaar ervaring staan wij niet voor niets bekend als biobased isolatiespecialist.

Contact opnemen kan door te bellen naar 0575 564805, een e-mail te sturen naar info@warmteplan.nl of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord met deskundig advies.

Winkelmand

De waardering van www.warmteplan.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 17 reviews.