Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen is een manier van bouwen die op de natuur is gebaseerd. Er wordt gebouwd met bouwmaterialen die een natuurlijke oorsprong hebben, bijvoorbeeld hout en bamboe. Deze materialen zijn ‘aangroeibaar’, ook wel renewable genoemd. Gebruikmaken van biobased materialen geeft vele voordelen: flexibele verwerking, hoogwaardige eigenschappen, natuurlijke vochtbalans, lage milieu-impact en circulariteit.

De eigenschappen van biobased bouwen

Bent u geïnteresseerd in producten die gemaakt zijn op de biobased bouwen manier? U kunt dan terecht in de webshop van Warmteplan. Wij verkopen onder meer biobased isolatiemateriaal en houtvezelplaten.

Producten van natuurlijke oorsprong

Aangroeibare of hernieuwbare grondstof

Geen ongezonde uitwaseming van chemische stoffen

Een natuurlijke vochtdynamiek met binnen- en buitenklimaat: "dampopen"

Meer informatie over biobased bouwen?

Geïnteresseerd in biobased bouwen?

Duurzaam alternatief  

De term biobased kent geen officiële uitleg en wordt dan ook verschillend toegepast. Een eenvoudige ontleding in ‘bio’ (Latijns voor leven) en ‘based’ (Engels voor gebaseerd op) geeft aan dat het om producten gaan die gebaseerd zijn op ‘leven’. Hoogwaardige biobased materialen als hout en vezels zijn een uitstekend alternatief voor de gebruikelijke bouwmaterialen. Deze worden namelijk gemaakt van grondstoffen die de komende jaren op dreigen te raken, denk aan zand, staal en metaal boron. Biobased bouwmaterialen groeien juist van nature snel terug. 

Wat zijn biobased materialen?

Het meest gebruikte natuurlijk gegroeid bouwmateriaal is hout. Het hout van een gekapte boom kan op verschillende manieren gebruikt worden: als stam of kolom. Maar de boom kan ook verzaagd worden tot planken en de reststukken tot spaanplaat. Het zaagsel kan weer geperst worden tot isolatiemateriaal.

Veel andere plantmaterialen en restproducten zijn ook zeer geschikt als bouwmateriaal, zoals: schelpen, riet, stro, hennep, zeewier, linoleum, vlas en bamboe. Met deze biobased materialen kan zeer goed gebouwd worden en deze zijn ruimschoots beschikbaar in de natuur. Er bestaan nog veel meer biobased bouwmaterialen.

"Biobased bouwen is de toekomst!"

Wat zijn de voordelen van biobased bouwen?

Flexibele verwerking en hoogwaardige eigenschappen:

Hout is bijvoorbeeld draagkrachtig, zeer flexibel in gebruik en onder de juiste  omstandigheden gaat het eeuwenlang mee.

 Natuurlijke vochtbalans:

 Deze duurzame bouwmaterialen kunnen vocht opnemen en afstaan. Dit houdt   constructies gezond en wonen wordt hierdoor als aangenamer ervaren.

Lage milieu-impact:

Tijdens het groeien van het biobased materiaal wordt CO2 opgenomen uit de lucht. Eenmaal gebruikt als bouwmateriaal zijn deze producten dus een opslagplaats van CO2. In vergelijking tot andere bouwmaterialen heeft de productie van deze duurzame materialen ook een zeer lage CO2-impact.

Ten opzichte van houtskeletbouw-elementen of cellulose isolatie komt bij de productie van beton of glaswol isolatie een schrikbarend veelvoud van CO2 vrij. Producten die worden gemaakt op de biobased bouwen manier komen uit omringende landen waar veel bosbouw is: Duitsland en Scandinavië. Staal en op olie gebaseerde producten komen vaak uit Azië.

Circulariteit:

Mocht een gebouw afgeschreven zijn, kunnen veel biobased producten toch opnieuw gebruikt worden. Denk aan balk- en plaatmateriaal of houtvezelisolatie. Echter is geen enkel product 100% circulair. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van ieder product af en kan het dus niet oneindig gerecycled worden.

Mocht het biobased materiaal echt niet meer gerecycled kunnen worden, kan het altijd nog gecomposteerd of verbrand worden. Waarbij het een bron van energie wordt en een natuurlijk restproduct achterlaat (koolstof). De CO2-uitstoot die daarbij vrijkomt, wordt weer geneutraliseerd door de nieuwe aanplant van FSC-gekeurd bos. Welke uiteindelijk weer omgezet wordt in biobased bouwmateriaal.  

Cellulose isolatie

Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal gericht op biobased bouwen. Het materiaal bestaat uit cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier. Deze wollige vlokken worden als droge inblaas-isolatie verwerkt in holle constructies als vloeren, plafonds en daken. Cellulose isolatie behoudt optimaal de warmte in huis en zorgt als de beste voor het tegengaan van geluidsoverlast tussen kamers of woonverdiepingen.

De cellulosevlokken hebben een zeer goede isolatiewaarde en beschermen houten constructies optimaal tegen vochtschade en brand. Cellulose is een plantaardig product en zeer duurzaam. Wij verkopen cellulose isolatie vezels van het merk Isofloc Daemmstatt.

grijze cellulose vezels

Houtvezelisolatie

Duurzame houtvezelisolatie is geschikt voor oude monumentale panden met houten constructiedelen voor nieuwbouw en renovatie. De platen zijn op een biobased bouwen manier geproduceerd. Dus het kent zijn oorsprong in de natuur. De houtvezels komen namelijk uit de reststroom van de houtindustrie. Met enkel een natuurlijk bindmiddel worden de vezels verbonden tot maatvast, strak en homogeen isolatiemateriaal. Er is ook een inblaasbare variant, Thermofibre die net als cellulose in holle constructies geblazen kan worden.

In tegenstelling tot conventioneel isolatiemateriaal geeft houtvezelisolatie bescherming in zowel de winter- als de zomerseizoenen. Bij hoge temperaturen zorgt een goede faseverschuiving voor bescherming en blijft uw huis koel. Bovendien kan het isolatiemateriaal 15% van het eigen gewicht aan zonder dat er problemen ontstaan. Dit zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid met meer comfort en een gezonde leefomgeving.

In een periode met een hoge luchtvochtigheid slaat het een deel van het vocht op in de houtvezels. Om het vervolgens weer af te geven aan zijn omgeving in de periode dat de luchtvochtigheid te laag is. Daarom is het prettig dat de vlokken ingeblazen worden en flexibel zijn. Ze klemmen namelijk tussen en tegen het hout aan.

Meer weten over biobased bouwen? Neem contact met ons op!

Biobased bouwen is werken met een onuitputtelijke bron van grondstoffen. Kiest u ook voor natuurlijke, hernieuwbare materialen in plaats van milieuvervuilende en eindige grondstoffen als aardolie? De enige juiste keuze!

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of bestel een van onze duurzame materialen in de webshop. Met ruim dertig jaar ervaring staan wij niet voor niets bekend als biobased isolatiespecialist. Contact opnemen kan door te bellen naar 0575 564805, een e-mail te sturen naar info@warmteplan.nl of vul het contactformulier in. Wij staan u graag te woord met deskundig advies.

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 44 reviews.