Biobased bouwen

Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen houdt in dat gebruik gemaakt wordt van bouwmaterialen met een natuurlijke oorsprong die ‘aangroeibaar’ zijn, ook wel renewable genoemd. De term biobased kent geen officiële uitleg, en wordt verschillend toegepast. Een eenvoudige ontleding in ‘bio’ (Latijns voor leven) en ‘based’ (Engels voor gebaseerd op) geeft aan dat het om producten gaan die gebaseerd zijn op leven.
Het meest gebruikte bobased bouwmateriaal is natuurlijk hout: balken, platen, isolatieplaten, gevelafwerking etc. Veel andere plantmaterialen zijn ook zeer geschikt als bouwmateriaal zoals stro, hennep, vlas, bamboe. Met deze biobased materialen kan zeer goed gebouwd worden en deze zijn ruimschoots voorhanden.

In het kort de eigenschappen en voordelen van biobased bouwmaterialen

  • – Producten van natuurlijke oorsprong
  • – Aangroeibare of hernieuwbare grondstof
  • – Geen ongezonde uitwaseming van chemische stoffen
  • – Een natuurlijke vochtdynamiek met binnen- en buitenklimaat: “dampopen”
  • – Veelzijdige en hoogwaardige producten met een flexibele toepassing
  •  

klik hier om naar de webshop van Warmteplan te gaan voor biobased isolatiemateriaal en houtvezelplaten.

Wat zijn de voordelen van biobased bouwen?

– Flexibele verwerking, hoogwaardige eigenschappen: Hout is bijvoorbeeld draagkrachtig, zeer flexibel in gebruik en onder de juiste omstandigheden gaat het eeuwen lang mee.

– Natuurlijke vochtbalans: Deze materialen kunnen vocht opnemen en afstaan. Dit houdt constructies gezond en wonen wordt hierdoor als aangenamer ervaren.

– Lage milieu-impact: Tijdens het groeien van het biobased materiaal wordt CO2 opgenomen uit de lucht. Eenmaal gebruikt als bouwmateriaal zijn deze producten dus een opslagplaats van CO2. De productie van deze materialen heeft ook een zeer lage CO2 impact in vergelijking tot andere materialen. Bij de productie van beton of glaswol isolatie komt een schrikbarende veelvoud van CO2 vrij ten opzichte van houtskeletbouw-elementen of cellulose-isolatie. Veel bbiobased producten komen uit omringende landen waar veel bosbouw is: Duitsland en Scandinavië. Staal en op olie gebaseerde producten komen veelal uit Azië.

– Circulariteit: Mocht een gebouw afgeschreven zijn dan kunnen veel biobased producten opnieuw gebruikt worden. Denk aan balk- en plaatmateriaal of houtvezelisolatie. Geen enkel product is echter 100% circulair. Over tijd neemt de kwaliteit van ieder product af, en kan dus niet oneindig gerecycled worden. Mocht het biobased materiaal echt niet meer gerecycled kunnen worden, dan kan het gecomposteerd of verbrand worden waarbij het een bron van energie is en een natuurlijk restproduct achterlaat (koolstof). De CO2-uitstoot die daarbij vrijkomt wordt weer geneutraliseerd door de nieuwe aanplant van FSC-gekeurd bos, welke uiteindelijk weer omgezet wordt in biobased bouwmateriaal.

Contact

Wilt u aan de slag met biobased bouwproducten? Neem dan contact met ons team op.

Tel:
0575 564805

E-mail:
info@warmteplan.nl

Today Gadgets & Mobile accessories

Winkelmand