Vandaag de dag wordt ecologische isolatie steeds vaker toegepast bij het isoleren van woningen of andere gebouwen. Bij de keuze voor ecologische isolatiematerialen kijkt men naar de impact van het materiaal op het milieu. Deze isolatie materialen bestaan uit grondstoffen die hernieuwbaar zijn en dus weer kunnen aangroeien in de natuur. Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen die geschikt zijn voor bio-based bouwen bouwen en goed zijn voor het milieu, waaronder isolatiematerialen die geproduceerd zijn met gebruik van houtvezel en cellulose.

Wat is ecologische isolatie?

Ecologische isolatie bestaat volledig uit natuurlijke materialen en is herbruikbaar, wat zowel gunstig is voor het milieu als voor u. Dit isolatiemateriaal is vrij van schadelijke stoffen en biedt een aangename verwerkingservaring. Wat betreft thermische prestaties, zijn ecologische isolatiematerialen zeer efficiënt en ze kunnen aanzienlijke hoeveelheden warmte vasthouden. Bovendien hebben ze uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. De populariteit van ecologische isolatie is de laatste jaren sterk toegenomen, mede dankzij de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid.

Wat zijn de voordelen van ecologische isolatie?

De voordelen van ecologische isolatie zijn:

  • Het zijn natuurlijke producten dus de impact op het milieu is beter dan vele andere isolatiematerialen
  • Doordat het natuurlijke materialen zijn (biobased) hebben de isolatiematerialen een vocht bufferende werking. Dit zorgt ervoor dat de kans op schade in een constructie door vocht flink verminderd wordt.
  • Van nature isoleren de materialen goed en zijn daarom zeer geschikt als isolatiematerialen voor zowel warmte al geluid
  • De materialen isoleren zowel goed in de winter als in de zomer. In de winter zorgen ze ervoor dat de warmte binnenblijft. In de zomer zorgen ze ervoor dat de warmte langer buiten blijft.
  • Bij de verwerking geen last van irritatie van de ogen en/of huid (jeukvrije verwerking)
  • Er zijn subsidies te verkrijgen voor het isoleren met deze materialen
Cellulose-isolatie inblazen

Verschillende soorten milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er zijn verschillende materialen geschikt voor ecologische isolatie. Hierbij kunt u denken aan ecologische isolatie materialen zoals schapenwol, leem, riet, vlasvezels, hennepvezels, houtvezels en cellulosevezels. We gaan dieper in op houtvezel een cellulose als ecologisch isolatiemateriaal:

Houtvezel isolatie

Houtvezel is een van de meest populaire soorten ecologisch isolatiemateriaal. De platen van bijvoorbeeld het merk Gutex bestaan uit houtvezels welke PEFC gecertificeerd zijn. Dat betekent dat minimaal 70% van de houtvezels afkomstig zijn uit duurzame en verantwoord beheerde bossen. De houtvezelisolatiematerialen bestaan dus niet alleen uit een natuurlijke grondstof, maar er wordt daarnaast ook gekeken naar hoe ervoor gezorgd wordt dat deze grondstof blijft aangroeien en dus niet opraakt. Daarmee is houtvezel dus een van de natuurlijke isolerende materialen.

Dat de houtvezelplaten van het merk Gutex mooie duurzame ecologische producten zijn wordt ook gekenmerkt doordat de producten zijn opgenomen in de NMD (Nationale Milieudatabase) onder categorie 1.

Cellulose isolatie

Heeft u wel eens van Cellulose isolatie gehoord? Cellulose zijn vezels die bestaan uit gerecyclede krantenvezels. Een krant heeft minder energie nodig om een isolatiemateriaal te worden dan andere grondstoffen. In vergelijking met andere isolatiematerialen is het verbruik van primaire energie een stuk lager. Ook kan cellulose als het uit een gebouw komt verwerkt worden tot plantenmest. Omdat het uit gerecyclede grondstoffen bestaat die ook natuurlijk zijn maakt het een ecologisch product. De cellulose van onze leverancier Daemmstatt (Isofloc) is ook NaturePlus gecertificeerd.

Cellulose kan bij u thuis ingeblazen worden als isolatie materiaal. Het isoleert goed voor de warmte en geluid. Vraag een offerte bij ons aan als u wilt weten of inblazen in uw situatie geschikt is. Daarnaast bestaan er ook celluloseplaten welke goed geschikt zijn voor geluidreductie. Deze platen zijn helaas tot een dikte van 80 mm te verkrijgen. Om die reden zijn platen gemaakt van celluloze vezels minder geschikt als warmte isolatie.

Neem contact op voor meer informatie

Wilt u graag een van de ecologische isolatiematerialen toepassen in uw woning of bedrijfspand maar weet u niet zo goed wat mogelijk is in uw situatie? Neem gerust contact op met de medewerkers van Warmteplan, we denken graag met u mee. Wat kunnen we voor u betekenen?

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 44 reviews.