In Memoriam – Dick van der Woude

Met verdriet melden wij het overlijden van Dick van der Woude, oprichter van Warmteplan en AcoustIQ en sinds de jaren 80 al voorvechter van duurzame bouwoplossingen. 30 nov rond 04:40u heeft hij in rust zijn laatste adem uitgeblazen. Dick bruiste zijn hele leven van de energie, borrelde over van ideeën en was een inspirerende en eigenzinnige man om mee te mogen werken. Omdat Dick bijna 40 jaar in de bouwwereld heeft rondgelopen en daarin vele mensen heeft ontmoet delen we dit bericht hier. Zijn dochter Froukje en ik, zoon Abe, nemen nu het stuur van hem over in Warmteplan. Bij AcoustIQ hebben wij daarbij de hulp van Rob van Beek.

Dick was dol op de Duitse bouwcultuur waarin ecologie en gezondheid in de bouw al veel meer verweven waren en haalde daarom in de jaren 90 al prachtige merken als Isofloc, Homatherm en pro clima naar Nederland. Dit was in een tijd dat biobased bouwoplossingen in Nederland zich nog in een kleine niche bevonden. Nu heeft biobased eindelijk de wind in de zeilen hier, dat deed hem deugd. En anderzijds keek hij er weemoedig naar, de kwaliteit en kennis lag in Duitsland in de jaren 90 al zoveel hoger dan nu in Nederland het geval is, zei hij… Stapels onderzoeken en bau-ökologische tijdschriften lagen er bij ons thuis, weet ik nog.

Centraal bij Dick stond werkplezier en ruimte voor de mens. Er was altijd ruimte voor persoonlijk contact, zowel binnen de zaak als daarbuiten. Zakenrelaties en klanten werden dan ook niet zelden vrienden met wie hij jarenlang contact onderhield. En lachen, heel veel lachen…! Tot aan het einde. Hij overwoog nog om op zijn begrafenis een prijs te laten uitreiken voor beste grap over zijn situatie. Daar kon hij smakelijk van genieten. Met gevoel voor ironie en een glimlach op zijn gezicht vertelde hij toen hij al enkele weken aan bed gekluisterd was, dat hij als gediplomeerd installateur alle slangen en kranen van zijn katheter nagelopen en aangepast had, en er zat zelfs ook een kraan tussen die volledig onnodig was. Verwijderd! Het leek hem bij wijze van brandtest ook mooi om zijn kist vol te blazen met cellulose voordat deze naar het crematorium zou gaan. “Staan ze tot ’s avonds laat te stoken, krijgen ze nooit in de fik!” en dan samen heerlijk lachen. Dick was gewoon altijd Dick… En als je niet door een deur kon met hem, dan was dat ook vrij snel duidelijk.

Hij werkte vaak tot diep in de nacht door, bevlogen door een nieuw project, om in de ochtend weer fris en fruitig door te gaan. Met hulp van deze onnavolgbare energie ontwikkelde Dick meerdere eigen producten en systemen, o.a. Sprayplan (gespoten akoestische cellulose, tegenwoordig onderdeel van AcoustIQ), Comfort Vite (droogbouw lage temperatuur wandverwarmingssysteem) en Warmteplan begon met Dicks kleisteen waarin warmwaterleidingen met leem in weggestuct konden worden. Ons woonhuis was één groot testlab voor al zijn nieuwe ideeën, met brandproeven boven het gasfornuis. Het laatste project met Dick is een fabriekje voor eigen akoestische cellulosevlokken waar we met twee fijne partners nog vol mee aan het werk zijn en waar hij zeer verdrietig om was dat hij deze productielijn niet af heeft meegemaakt… Deze lijn zullen we in zijn nagedachtenis verder opzetten!

Dick was een wandelende encyclopedie van kennis en kunde. Dat was zijn grote kracht, hij was: installateur en loodgieter, Excelsheet koning, maakte berekeningen in zijn hoofd waar de meeste mensen al lang een rekenmachine voor nodig hadden, ontwikkelaar van de machines voor het sprayen inclusief technische en mechanische ontwerpen, kende alle bouwfysische eigenschappen en mogelijkheden van de biobased materialen op zijn duimpje, ontwikkelde de recepten voor de Sprayplan cellulose en lijm, schreef zijn eigen warmteverliesberekening-programma met een onwaarschijnlijke hoeveelheid parameters, maakte complete isolatie- en lage temperatuurverwarmingsadviezen voor grote renovaties, gaf presentaties aan architecten en bouwers, deed een oneindige hoeveelheid testen op het gebied van brand en warmte, was manager, boekhouder, onderhandelaar etc.… En dit was juist ook zijn valkuil. Dick liep in vele sloten tegelijk en kon alsnog moeilijk taken loslaten want niemand wist zoveel als hij van wat er moest gebeuren (wat vaak ook zo was)… De laatste 5 jaar sinds mijn zus en ik binnen het bedrijf zijn gekomen lukte het loslaten hem veel beter, omdat hij in ons volledig vertrouwen koesterde. We hadden daarom nog graag nog jaren met hem door willen werken, want we vormden een mooi team. Helaas vernam Dick 3,5 jaar terug dat er uitgezaaide kanker was geconstateerd en dat dit waarschijnlijk al jaren aan het groeien was. Hij heeft tot het laatst meegewerkt in de zaak, want een groter feestje was er niet voor hem, samen te zijn met zijn kinderen en het fantastische ‘warme’ team van Warmteplan en AcoustIQ.

We wilden in december de opening van onze nieuwe kantoren gaan vieren, welke Dick samen met partner Tineke volledig ontworpen heeft en echt een pareltje is geworden. Deze zomer heeft hij zelfs nog volop staan meewerken om het kantoor te verbouwen. Nu is besloten om de afscheidsbijeenkomst van Dick bij Warmteplan en AcoustIQ te organiseren. Geen feestelijke opening, maar Dick zou zeer trots zijn om zijn kantoor aan iedereen te laten zien. Zaterdag 3 december is er een open condoleance van 17:00 – 19:00u, en zondag is er een besloten afscheid. Wees welkom om afscheid te nemen. Ironisch genoeg zal het dan vrij koud zijn bij Warmteplan, want we organiseren het in onze onverwarmde hal. Mocht u langs willen komen of bent u uitgenodigd, hou daar dan rekening mee.

Bedankt voor het lezen en mocht u warme herinneringen aan Dick hebben, brand dan graag een kaarsje voor deze mooie man.

Met warme groet,

Abe van der Woude

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.