Muur isoleren met cellulose of houtvezels

Muur laten isoleren met cellulose of houtvezels

Waarom de muur isoleren?

De muren isoleren is een effectieve manier om energie te besparen en uw huis comfortabeler te maken. Daarnaast is de muur isoleren met cellulose of houtvezels een milieuvriendelijke keuze. Doordat cellulose en houtvezels biobased zijn, kan u nu extra subsidie krijgen als u uw gevel isoleert meteen van deze isolatiematerialen. U kunt nu dus uitermate voordelig isoleren. 

Hoe uw muur isoleren?

Wilt u een muur laten isoleren? Dan moet u eerst nagaan wat werkt voor uw woning qua muurisolatie. De isolatiewijze is per gevel namelijk verschillend. Hieronder staan de mogelijkheden voor muurisolatie, bijvoorbeeld door middel van cellulose isolatie: steensmuur en ongeïsoleerde spouwmuur binnenzijde gevel, halfsteensmuur binnenzijde gevel en houtskeletbouw gevel isolatie. 

Steensmuur en ongeïsoleerde spouwmuur binnenzijde gevel

Een steensmuur (dikte > 210 mm) kan door middel van een voorzetwand aan de binnenkant geïsoleerd worden met cellulose of houtvezels. Het is bij een steensmuur belangrijk dat er gekeken wordt of de muur geen vochtproblemen heeft, zoals optrekkend vocht. Als de muur dit wel heeft, adviseren wij om dat eerst op te lossen voordat u uw muren gaat isoleren.

Hieronder ziet u een voorbeeld opbouw van het na-isoleren van een steensmuur met cellulose isolatie. Deze opbouw is ook mogelijk bij een ongeïsoleerde spouwmuur. Heeft u een geïsoleerde spouwmuur? Dan is het afhankelijk van de volgende factoren: of de gehele spouw gevuld is met isolatie en wat voor type isolatie er is toegepast. Mocht u een geïsoleerde spouwmuur willen na-isoleren met cellulose of houtvezels, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Met het DHZ-pakket en DHZ-handleiding van het ISOL_RENO systeem kan u zelf het Pro Clima® INTELLO-PLUS folie monteren om de muren te isoleren. Vervolgens kunnen wij cellulose of houtvezels bij u komen inblazen. Twijfelt u of wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een offerte aan. 

Halfsteensmuur binnenzijde gevel

Het isoleren van een halfsteensmuur kan eveneens met cellulose en houtvezels. Alleen is het verschil met een steensmuur dat deze muur dunner is. Daardoor is er een hogere kans op vochtdoorslag en adviseren wij een andere opbouw met een spouw tussen de muur en de isolatie. Ook wordt er naast het Pro Clima® INTELLO-PLUS folie een extra folie de Pro Clima® MENTO-PLUS toegepast tussen de spouw en de cellulose. Hieronder een voorbeeld opbouw. 

De verduurzaamde verticale ventilatie latten kunnen d.m.v. afstandsschroeven vastgezet worden in de halfsteensmuur. Hier tegenaan kan dan de Pro Clima® MENTO-PLUS folie worden gespannen. Het zetten van de Pro Clima® MENTO-PLUS folie en de Pro Clima® INTELLO-PLUS kan zelf gedaan worden. Vervolgens kunnen wij komen inblazen met cellulose of houtvezels. 

Houtskeletbouw gevel 

De bovenste opbouwen zijn voornamelijk bedoeld voor na-isolatie bij monumenten of renovatie projecten. Maar er wordt bij de nieuwbouw ook steeds meer met houten constructies gebouwd, waarvoor cellulose en houtvezels ideale isolatieproducten zijn. Er zijn meerdere opbouwen mogelijk. Hieronder is een voorbeeld van een opbouw welke mogelijk is. 

Er zijn meerdere mogelijkheden om een gevel bij houtskeletbouw op te bouwen, die met name afhankelijk zijn van wat voor eisen er zijn. De keuze voor gevelafwerking maakt bijvoorbeeld uit of er een folie aan de buitenzijde van de isolatie moet of dat een Agepan DWD protect plaat ook voldoende is. Maar in bijna alle gevallen zijn cellulose en houtvezels goede isolatieproducten om een houtskeletbouw gevel te isoleren. 

Wij denken graag met u mee over hoe u het beste de opbouw kan maken, zodat de cellulose of houtvezels goed tot zijn recht komen. Hierbij kijken we ook naar eventuele vocht in de constructie en de gevraagde isolatiewaarde. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een offerte aan. 

Voordelen van cellulose isolatie

Warmtebehoud

De cellulose van Warmteplan heeft een hoge isolatiewaarde (lambda = 0,037 W/mK) en beschermt uw huis in de winter optimaal tegen warmteverlies en in de zomer veel beter dan reguliere isolatiematerialen tegen inkomende hitte. Dit laatste komt door een uitzonderlijk hoog warmte-accumulerend vermogen van cellulose.

Dit betekent dat het veel meer energie kost om het isolatiemateriaal zelf op te warmen. Hierdoor duurt het veel langer voordat hitte van buiten naar binnen komt. Wel zo fijn in de steeds hetere zomers!

Geluidsisolatie

Door het relatief hoge soortelijke gewicht en de volledige vulling van holle ruimtes zorgt Isofloc voor een geweldige geluidsdemping. Het klankkast effect van holle vloeren en wanden wordt verholpen. Daarom wordt Isofloc cellulose vaak toegepast tussen woonlagen in oudere gebouwen met holle houten vloeren.

Kleine ingreep in uw huis

Doordat Isofloc door geboorde gaten wordt ingeblazen hoeft bij renovaties en na-isolatie niet uw hele bouwconstructie open. Het is slechts een kwestie van inblaasopeningen afwerken en klaar. Prijstechnisch is het daardoor extra interessant!

Milieuvriendelijk

Cellulose is een mens- en milieuvriendelijk product (FSC en NaturePlus gecertificeerd). Geen jeuk bij het aanbrengen en gemaakt uit gerecycled papier. Brand-, schimmel- en ongedierteveilig door toevoeging van natuurlijke zouten.

Cellulose isolatie ervaringen van onze klanten

TF Hazen
Lees verder
Uitermate bekwaam bedrijf met visie voor zowel kwaliteit als duurzaamheid. Persoonlijk contact was uitstekend en zeer tevreden met eindresultaat. Hoogwaardige materialen die zijn gebruikt in de studio die zowel akoestisch als dempend perfect in orde zijn.
Jelle Brouwer
@username
Lees verder
Super tevreden over zowel de wijze van inblazen en het effect van het Isofloc in ons nieuwe plafond. Het betreft een originele houten verdiepingsvloer met een gipsplaten plafond. Alle Isofloc is tussen de balken geblazen van onderaf en met stoppen vervolgens weer gedicht. Daarna gestuct en niets meer van te zien. Boven kunnen ze nu een feestje geven terwijl ik beneden rustig een boek lees. Dank ook aan de mannen die het werk gedaan hebben!
Chris Veul
Chris Veul
Lees verder
Als bouwkundige en aannemer was ik erg te spreken over de rekenwaardes van isofloc isolatie. Daarnaast is het grote voordeel tegenover traditionele isolatie met glas of steenwol dat de gehele ruimte wordt gevuld met isofloc. De getimmerde frames in een renovatie project zijn recht, de muur erachter meestal niet. Normaliter ontstaat er dan een verschil in spouw achter de isolatie, met de injectie methode wordt alle beschikbare ruimte gebruikt voor isolatie. Verder is het erg fijn dat ik de traditionele isolatie materialen niet hoef te verwerken. Het injecteren verliep heel spoedig, met twee dagen is er een oppervlak van 220m2 geïnjecteerd, wanden plafonds en een hellend dak met verschillende diktes. De dag na het injecteren konden we de radio niet meer over 2 verdiepingen horen, qua geluidsisolatie is het dus ook mooi spul. Warmteplan, bedankt voor jullie inzet. Tot het volgende project!
Vorige
Volgende

Specialist op het gebied van cellulose isolatie

Interesse in uw muur isoleren, of het isoleren van uw dak of vloer? Warmteplan voorziet sinds 1989 in het professioneel inblazen van de hoogwaardige Isofloc cellulose isolatie op locatie. Uw vraag staat centraal. Indien van toepassing op uw klus kan Warmteplan ook adviezen, producten en uitvoering verzorgen voor de rest van uw constructie: dampremmende folies, houtvezelplaten, beschotplaten en gipsplaten.

Veel gestelde vragen over cellulose isolatie

🏠 Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie bestaat uit wollige vlokken, die gemaakt worden van gerecycled krantenpapier. De kranten worden versnipperd en in speciale molens tot wollige vezels gemaakt. Aangezien cellulose isolatie uit papier gemaakt wordt betreft het een grotendeels plantaardig product met met een minimale milieu-impact. Het heeft diverse strenge milieucertificaten (FSC, NaturePlus, DuBokeur 1). De isolatie is als inblaasbare vlokken verkrijgbaar en als geperste flexibele plaat.

Cellulose isolatie behoort tot de oudste isolatiematerialen ter wereld. Bekend is dat Thomas Jefferson (de eerste president van de Verenigde Staten) het al toepaste in zijn landhuis Monticello dat rond 1800 werd gebouwd.

🏠 Is cellulose isolatie brandveilig?

Cellulose isolatie heeft brandklasse B,s2,d0 en is daarmee het natuurlijke isolatiemateriaal met de beste brandbestendigheid. Dit komt door de volgende 2 eigenschappen:

  1. De natuurlijke brandtoeslagstoffen die zijn toegevoegd. Aan cellulose wordt een paar procent brandwerende zouten toegevoegd. Deze werken sterk brandremmend en beschermen de cellulose meteen ook tegen schimmel en ongedierte.
  2. De manier waarop geperst papier brandt. Een boek aansteken gaat ook niet eenvoudig, en een houten balk (hout is het bronmateriaal van cellulose) brandt ook heel traag in. De koolstoflaag die aan de buitenzijde ontstaat door verbranding van de celluloselaag werkt daarna als een beschermende laag tegen het vuur. Achterliggende houtconstructies worden daardoor ook beschermd waardoor een brand zich trager kan verspreiden.

Van bijna alle mogelijk constructies zijn de brandrapporten op te vragen.

🏠 Kan ik mijn huis isoleren met cellulose?

Cellulose isolatie kan op bijna alle plekken in het huis toegepast worden, behalve in permanent vochtige plekken zoals de spouwmuur of een altijd vochtige kruipruimte. Bestaande holle constructies zoals vloeren of plafonds kunnen direct ingeblazen worden met cellulose isolatie: om te kunnen isoleren tussen de balken boren we een gat of halen we een vloerplank los waarna de cellulose door een slang droog in de holle ruimte wordt geblazen.

Bij constructies waar nog geen holle ruimte is, zoals bij stenen buitenmuren of daken waar tegen het dakbeschot gekeken wordt, kan een stijl- en regelwerk gemaakt worden waarover een speciale dampremmende folie komt. Door deze folie kunnen we dan de cellulose isolatie inblazen, waarna er bijvoorbeeld een gipsplaat afwerking overheen kan en netjes afgewerkt kan worden.

De cellulose platen kunnen op dezelfde plekken eenvoudig toegepast worden. Deze zijn flexibele en kunnen zo makkelijk tussen stijlen en balken geklemd worden.

🏠 Kan ik mijn vloer isoleren met cellulose?

U kunt uw vloer isoleren met cellulose isolatie wanneer het een holle vloer betreft. Tussen de dragende balken kunnen dan de cellulosevezels ingeblazen worden. Dit is een makkelijke en kleine ingreep die meestal binnen een dag klaar is. Cellulose isoleert zeer goed en helpt geluidsoverlast met de onderburen sterk te verminderen.

Om de vezels in te kunnen blazen dienen er gaten van 8,5 cm in de vloer gemaakt te worden zodat de inblaasslang ingebracht kan worden. Wat ook kan is een vloerplank loshalen die na het inblazen weer teruggeplaatst wordt. Heeft u een verlijmde parket- of laminaatvloer en u wilt deze niet beschadigen? Dan kunt u met de onderburen overleggen of inblazen door hun plafond een optie is. Boorgaten in een gipsplafond worden dichtgezet en kunnen weer netjes afgewerkt worden met een reparatiemortel.

🏠 Kan ik mijn plafond isoleren met cellulose?

U kunt uw plafond isoleren met cellulose isolatie wanneer het een hol plafond betreft. Tussen de vloerbalken van de bovenverdieping worden dan de cellulosevezels ingeblazen. Dit is een kleine ingreep die meestal een dag duurt. Cellulose isolatie inblazen zorgt voor een zeer goede thermische isolatie van uw plafond waardoor u veel minder energie zult verliezen naar de bovenverdieping. Ook dempt cellulose als beste geluid van de bovenverdieping.

Om de cellulose in te kunnen blazen dienen gaten van 8,5 cm in uw bestaande plafond gemaakt te worden. Hierdoor wordt de inblaasslang ingebracht. De boorgaten worden na het inblazen dichtgezet en kunnen afgewerkt worden met een reparatiemortel.

Zit u in een grotere verbouwing en plaatst u een geheel nieuw plafond? Dan komen we idealiter de cellulose inblazen wanneer de eerste laag gipsplaten is geplaatst. Hier maken we de boorgaten in en blazen we de cellulose door in. Daarna kan de tweede laag gipsplaten eroverheen en zijn de boorgaten ook weggewerkt.

🏠 Is cellulose isolatie stoffig?

Bij het isoleren komt stof vrij, in beperkte mate. Dagelijks worden gemeubileerde ruimtes met cellulose geïsoleerd. Kleine maatregelen dienen getroffen te worden tegen het stof dat vrijkomt bij het isoleren. Heeft u een ingerichte kamer die u wilt laten isoleren, dan is het verstandig om objecten die niet eenvoudig met een doek afgenomen kunnen worden te verplaatsen naar een andere ruimte.

Mocht dit geen optie zijn, dan zal Warmteplan folies aanbrengen waarmee objecten afgedekt worden. Na afloop van het aanbrengen van de cellulose isolatie zuigt Warmteplan uw ruimte netjes en levert de ruimte ‘bezemschoon’ op. Aan het eind van de dag zal het verstandig zijn uw ruimte nog een keer af te nemen met een vochtige doek. Dan is de kamer weer schoon én goed geïsoleerd!

🏠 Zakt cellulose isolatie in?

Cellulose isolatie die ingeblazen wordt door een professional zakt NIET in. Het meest eenvoudige bewijs daarvoor is dat cellulose isolatie in Nederland al dertig jaar door Warmteplan probleemloos wordt ingeblazen. Cellulose isolatie die niet correct ingeblazen wordt kan inderdaad inzakken. Dit is helaas in het verleden voorgekomen wanneer mensen zelfstandig – zonder verstand van technieken en met een te kleine machine die niet de goede druk kan geven – gaan inblazen. Voorkom daarom dat cellulose inzakt en werk met een professional! Dan is inzakken van cellulose geen risico en gaat de isolatie een leven lang mee. Warmteplan laat alleen geschoold en gecertificeerd personeel bij u inblazen.

🏠 Welke isolatiewaarde heeft cellulose isolatie? En hoe bereken ik de isolatiewaarde van cellulose isolatie?

Cellulose isolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,038 W/mK. Dit geldt voor de inblaasbare cellulosevezels. De cellulose isolatieplaten hebben een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,037 W/mK. Wilt u deze waarde omrekenen naar R-waarde (isolatiewaarde) dan kunt u de volgende formule gebruiken:

Rd = dikte isolatielaag (in meters) / λ

Rd geeft in deze formule de isolatiewaarde weer van ALLEEN de isolatielaag. Wilt u de totale isolatiewaarde weten van een constructie (Rc), dan telt u de verschillende Rd-waardes bij elkaar op. Dit kan complex zijn omdat niet alle isolatiewaardes bij u bekend zijn. Warmteplan kan voor u deze berekening maken.

Een voorbeeld: U heeft een hellend dak met gordingen van 20cm diep. U vraagt zich af wat de isolatiewaarde gaat zijn van de cellulose isolatie. Als we uitgaan van dat er over de gordingen een folie komt waarachter de cellulose isolatie wordt ingeblazen, rekenen we dus met een isolatiedikte van 20 cm oftewel 0,20 m. De formule wordt dan als volgt ingevuld:

                                           
Rd(cellulose isolatie) =  0,20 m / 0,038 W/mK = 5,3 m2K/W. 
                                         

Uw dak zal dus geïsoleerd zijn met een R-waarde van 5,3. Echter wordt de Rc-waarde nog beter doordat u aan de binnenzijde en aan de buitenzijde nog beplating heeft zitten, welke ook een kleine toegevoegde waarde hebben aan de totale isolatiewaarde van uw dak.

🏠 Wat is de levensduur van cellulose isolatie?

De levensduur van cellulose is minstens 50 jaar, indien toegepast zoals voorgeschreven wordt. Zie de bijlage voor de Environmental Product Declaration van cellulose isolatie. Dit is de officiële toetsing van het isolatiemateriaal voor de Europese markt, conform EN 15804 and ISO 14025. Op pagina 3 van dit document treft u o.a. de bevestiging van minimaal 50 jaar levensduur.

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 43 reviews.