Plushuis levert met CircuFloc kartonwol-isolatie warme Gelderse streken

Vorige maand is CircuFloc© kartonwol voor het eerst gebruikt bij de isolatie van een Plushuis© in Ede.   

Adviesbureau Plushuis ontwikkelt voor nieuwe en bestaande woningen integrale energie- en klimaatplannen, waarbij het allemaal draait om een gezond binnenclimaaten een minimale impact op het milieu. Door een combinatie van o.a. optimale luchtdichting, ventilatie met warmteterugwinning (WTW) en een flink pak biobased isolatie wordt er een ideaal wooncomfort gecreëerd.

Nicolaas van Everdingen, de visionair achter Plushuis, heeft altijd één doel voor ogen: Woningen voor échte mensen realiseren die goed zijn voor het binnenklimaat maar ook voor het buitenklimaat op aarde. Wij noemen dat kortweg het “Altijd Lente-gevoel”. Sinds Nicolaas in 2009 het eerste Plushuis van Nederland ontwierp (dat in 2012 als prefab houten passiefhuis in 2 dagen lucht- en waterdicht werd gemonteerd), is hij continu op zoek naar manieren om zijn groene dromen te verwezenlijken. Zijn nieuwste vondst? CircuFloc Kartonwol — circulaire inblaasisolatie, gemaakt in Brummen (Gld) uit reststromen van de Gelderse kartonindustrie.

CircuFloc wordt sinds de zomer van 2024 geproduceerd en wordt verkocht door Warmteplan. Plushuis en Warmteplan zijn al sinds het eerste project dat ze samenwerkten “een beetje verliefd” op elkaar. 😊 Ze delen namelijk dezelfde visie over de ideale woning:

  • Comfortabel binnenklimaat: Jaarrond een constante temperatuur met een stabiele luchtvochtigheid;
  • Energiezuinig en met zo min mogelijk installaties. Beter is het om goed te isoleren dan om een grotere verwarmingsinstallatie aan te moeten leggen, welke energie zal blijven verbruiken.
  • Gezond bouwen: Milieubewust bouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Dit is goed voor de planeet en ook voor de mens. Natuurlijke producten stoten doorgaans namelijk veel minder schadelijke VOS (Vluchtige Organische Stoffen) uit en daarmee blijft de woning binnen en buiten gezonder.

Hoe gaat Plushuis te werk?

Aan het begin van een Plushuis-project wordt een 0-meting gedaan: Met een blowerdoor-test en thermografische opnames worden de luchtlekken en bouwkundige problemen vastgesteld. Berekeningen geven de benodigde isolatiewaardes en volumes ventilatielucht per ruimte. Hieruit volgt welk vermogen er nodig is aan verwarming. Het doel is uiteraard zo min mogelijk energieverlies te hebben. Aan de hand daarvan wordt er geïsoleerd (altijd in combinatie met luchtdichting) en een balansventilatiesysteem geplaatst. Na het plaatsen van de luchtdichting en isolatie wordt er een tweede blowerdoor-test uitgevoerd om te kijken of er nog luchtlekken in de gerenoveerde schil van het gebouw te vinden zijn. Kleine kieren kunnen namelijk al tot een groot energieverlies leiden, en kunnen ook tot discomfort of zelfs bouwschade leiden. Met de blowerdoortest kunnen eventuele luchtlekken nog in de bouwfase verholpen worden.

Door deze grondige aanpak van planning-uitvoering-controle worden de best mogelijke energetische waardes behaald. En dat bleef niet onopgemerkt: In maart van dit jaar is een Plushuis verkozen tot duurzaamste huis van Nederland, in de categorie “huizen gebouwd na het jaar 2000, groter dan 175 m2”.

Het is dan ook mooi om te zien dat CircuFloc Kartonwol nu wordt toegepast bij dit soort vooruitstrevende projecten. Door CircuFloc kartonwol toe te passen blijft Plushuis vooroplopen in groene en energiezuinige oplossingen voor hun projecten. En Warmteplan blijft Plushuis daar graag bij helpen!

Plushuis kiest wat betreft isolatie altijd voor biobased isolatie, en nu dus CircuFloc. Waarom? Omdat dit meerdere voordelen heeft ten opzichte van niet natuurlijke isolatie zoals glaswol of PIR. De voordelen van CircuFloc op een rijtje:

  1. Goede isolatiewaardes. CircuFloc beschikt over een zeer goede isolatiewaarde, vergelijkbaar met steenwol. Met CircuFloc kun je dus perfect een zeer energiezuinig huis creëren.
  2. Snelle verwerking. CircuFloc wordt met een machine vanuit de werkbus ingeblazen in de woning. Geen gedoe dus met levering en opslag van het isolatiemateriaal op de bouwplaats en afvoeren van overtollig materiaal. En het inblazen van CircuFloc gaat ook nog eens veel sneller dan het plaatsen van isolatieplaten. Dit maakt het daarmee qua prijs ook aantrekkelijk.
  3. Lage milieu-impact. CircuFloc heeft een zeer lage milieu-impact. Dit komt doordat het gemaakt is van reststromen uit regionale kartonfabrieken. En doordat CircuFloc in Nederland wordt gemaakt en zijn karton uit de directe omgeving haalt, zijn er bovendien zeer weinig transportbewegingen nodig. Samen maakt dat CircuFloc op dit moment tot het isolatieproduct met de laagste milieu-impact volgens de Nationale Milieu Database!
  4. Dampopen en vochtregulerend. Van natuurlijke isolatieproducten is bekend dat ze vocht kunnen opnemen en afstaan. Met name in renovaties kan hiermee voorkomen worden dat oude houten constructies “verstikt” raken en er vochtproblemen ontstaan. CircuFloc heeft zeer goede vochtregulerende kwaliteiten en maakt isoleren daarmee extra veilig.
  5. Hoge warmtecapaciteit. Doordat het veel energie kost om CircuFloc op te warmen of af te koelen, gaat dit proces trager dan bij fossiele isolatiematerialen. Hierdoor krijgen woningen een stabielere binnentemperatuur wat meehelpt aan het aangename wooncomfort. En isolatie helpt niet alleen om in de winter het huis warm te houden, maar juist ook om in de zomer de warmte buiten te houden, dit wordt met de hetere zomers steeds belangrijker. CircuFloc scoort hier zeer goed op.
De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 46 reviews.