De Rd-waarde (ook wel warmteweerstand) van isolatiematerialen is een belangrijke parameter die aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert. De Rd-waarde wordt gemeten in vierkante meters kelvin per watt (m²·K/W). Maar wat is een goede Rd-waarde voor isolatiematerialen?

Wat betekent de Rd-waarde?

De Rd-waarde staat voor de thermische weerstand van een isolatiemateriaal en wordt uitgedrukt in vierkante meters kelvin per watt (m²·K/W). Deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert en hoe moeilijker het is voor warmte om door het materiaal te stromen. Het helpt bij het bepalen van de geschiktheid van een isolatiemateriaal voor een specifieke toepassing, zoals het isoleren van muren, daken, vloeren of andere bouwdelen.

Wat is het verschil tussen de Rc-waarde en Rd-waarde?

In het bouwbesluit staan de eisen voor de isolatiewaarde van de gehele constructie opbouw vermeld. Dit noemen we de Rc-waarde. De Rd-waarde is ook een isolatiewaarde, maar alleen van één bepaald materiaal met een bepaalde dikte. De Rd-waardes bij elkaar opgeteld vormen samen de Rc-waarde. Hier komen dan nog wel verschillende correctiefactoren bij kijken om de Rc-waarde van de constructie uit te rekenen. Maar kort gezet vormen de Rd-waardes bij elkaar opgeteld samen de Rc-waarde.

Wat is de juiste Rd-waarde voor isolatiematerialen?

De juiste Rd-waarde voor isolatiematerialen hangt af van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de specifieke toepassing en de bouwnormen in uw regio. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatieprestaties zijn. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor Rd-waarden in Nederland:

  • Spouwmuurisolatie: Een Rd-waarde van minimaal 1,3 m²·K/W wordt aanbevolen voor spouwmuurisolatie. Materialen zoals glaswol, steenwol en EPS (geëxpandeerd polystyreen) worden vaak gebruikt.
  • Dakisolatie: Voor dakisolatie worden verschillende Rd-waarden aanbevolen, afhankelijk van het type dak en de locatie. Over het algemeen wordt een isolatiewaarde van het dak van minimaal 3,5 tot 6,0 m²·K/W aanbevolen voor hellende daken, en hogere waarden kunnen nodig zijn voor platte daken.
  • Vloerisolatie: Voor vloerisolatie wordt meestal een Rd-waarde van minimaal 3,5 tot 5,0 m²·K/W aanbevolen.
  • Gevelisolatie: De vereiste Rd-waarde voor gevelisolatie kan variëren afhankelijk van de situatie, maar waarden van 2,5 tot 4,0 m²·K/W worden vaak aanbevolen.

Rd-waarde berekenen

Om de Rd-waarde te berekenen van een materiaal heeft u de dikte van het isolatiemateriaal nodig en de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde in W/mK). De warmtegeleidingscoëfficiënt geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde hoe slechter het materiaal warmte geleidt, dus hoe beter het materiaal isoleert. In tegenstelling tot de warmtegeleidingscoëfficiënt is het bij de Rd-waarde beter als deze hoger is, aangezien de Rd-waarde aangeeft hoe goed het materiaal warmte isoleert.

Rd-waarde isolatiemateriaal bij Nieuwbouw

Als u een nieuw huis gaat bouwen is het belangrijk dat de Rc-waarde van het constructieonderdeel voldoet aan de gestelde eis in het Bouwbesluit. Omdat de Rd-waarde van het isolatiemateriaal voor een groot deel bepaald hoe hoog uw Rc-waarde wordt is het belangrijk een isolatiemateriaal te kiezen welke past in uw constructie maar tegelijkertijd ook een goede Rd-waarde heeft.

Bij nieuwbouw is het lastig te zeggen wat voor Rd-waarde het isolatiemateriaal nodig heeft, omdat dit afhankelijk is van de gehele constructie. Bij het dak zal de vereiste Rd-waarde van het isolatiemateriaal hoger liggen dan bij een vloer of gevel omdat de gestelde eis voor de Rc-waarde hoger ligt. Een goede Rd-waarde van een isolatiemateriaal voor het dak zou bijvoorbeeld rond de 5 (m2K/W) liggen. Het kan ook mogelijk zijn dat deze waarde lager kan liggen afhankelijk van welke materialen nog meer in de constructie worden toegepast. Maar het kan ook zijn dat u een hogere Rd-waarde voor het isolatiemateriaal nodig heeft. Wilt u graag weten of onze materialen geschikt zijn in uw constructie en of het de juiste Rd-waarde heeft dan helpen wij u graag.

Rd-waarde renovatie/na-isolatie

Bij het na-isoleren van uw woning zijn de eisen lager voor de Rc-waarde dan bij nieuwbouw. Vanuit het RVO is er een subsidie te krijgen voor het na-isoleren van uw woning. Deze subsidie heet de ISDE-subsidie. Om deze subsidie te krijgen dient het isolatiemateriaal een bepaalde Rd-waarde te hebben. Vanuit de subsidie is vastgesteld dat voor zowel dak, gevel als de vloer voor het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3,5 (m2K/W) vereist wordt om de subsidie te krijgen. Voor renovatie is daarom een Rd-waarde van 3,5 (m2K/W) een goede indicatie.

Helaas is het niet altijd mogelijk om een Rd-waarde van 3,5 (m2K/W) te halen. Maar toch ook met lagere Rd-waardes kan isoleren bij renovatie wat opleveren. Als u bijvoorbeeld een steensmuur heeft welke helemaal niet geïsoleerd is kan een isolatie met een Rd-waarde van 1,5 a 2 (m2K/W) ook al veel doen.

Slechts één aspect van isolatie

Het is belangrijk om te vermelden dat de Rd-waarde slechts één aspect is van isolatie. Andere factoren, zoals luchtdichtheid en installatiekwaliteit, spelen ook een rol bij de algehele prestaties van isolatiematerialen. Het is raadzaam om samen te werken met een deskundige op het gebied van bouw- en isolatietechniek om de juiste isolatieoplossing voor uw specifieke situatie te bepalen en om te voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en energie-efficiëntie-eisen.

Meer weten?

Wilt u weten of onze materialen zoals cellulose isolatie voor biobased bouwen geschikt zijn voor isolatie, of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact op met Warmteplan voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie. We denken graag met u mee.

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 43 reviews.