
Biobased bouwmaterialen worden steeds meer gebruikt in de bouw, maar wat zijn het precies? Biobased bouwen met biobased materialen speelt een steeds grotere rol in de verduurzaming van de bouw. In deze blog leggen we u uit wat biobased materialen zijn en wat de voordelen zijn van biobased bouwen en isoleren. Meer weten? Neem dan contact op met Warmteplan; de plek voor biobased bouwers.
Wat is biobased?
De term biobased houdt in dat een materiaal gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen en/of uit biologische materialen zoals vezels, micro-organmismen, eiwitten of suiker(s). Wanneer we het hebben over biobased materialen, of nog specifieker biobased bouwmaterialen, zijn deze materialen gemaakt van bijvoorbeeld schimmels en planten, maar ook onbewerkt hout en gerecycled krantenpapier valt onder biobased bouwmaterialen. Traditionele bouw kost veel grondstoffen en bij deze bouw wordt vaak veel CO₂ uitgestoten. Biobased bouwen moet de gehele bouwsector duurzamer maken.
Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs heeft een aantal punten op een rij gezet over wat biobased bouwen is. Zo moeten biobased materialen afkomstig zijn uit een regeneratieve oogst, wat betekent dat deze producten binnen 100 jaar weer moeten teruggroeien. Een ander belangrijk punt is dat de materialen later te hergebruiken moeten zijn in andere bouwmaterialen of terug in de natuur. Op deze manier worden essentiële grondstoffen minder snel opgemaakt. Materialen zoals zand en metaal zijn namelijk niet oneindig. Bouwen met biobased bouwmaterialen is daarom zuiniger en milieuvriendelijker.
Lijst met biobased materialen
Natuurproducten hebben altijd al bestaan, maar het gebruik van biobased bouwmaterialen is niet altijd populair geweest. Veel biobased bouwmaterialen bestaan zelfs al langer dan u misschien denkt. Moderne bouwmaterialen zoals kunststof krijgen vaak de voorkeur vanwege de vele mogelijkheden die er zijn als het gaat om kleur en personalisatie. Materialen zoals linoleum, vlas en hennep zijn van die biobased materialen die al langer bestaan en uitstekend fungeren als bouw- of isolatiemateriaal. Verder zijn er nog andere materialen die kunnen worden toegevoegd aan de lijst van biobased materialen.
Hout
Een van de meest voor de hand liggende biologische bouwmaterialen is hout. Hout is een natuurproduct en een ideaal bouwmateriaal. Hout is eenvoudig te verwerken in tal van bouwprojecten. In Noord-Europa is houtbouw altijd al populair geweest, maar ook in Nederland wordt hout steeds vaker gebruikt in de bouw. Niet alleen massief hout, maar ook houtvezel is biobased en werkt goed als bouwmateriaal. Zo wordt houtvezel veel gebruikt als biologisch isolatiemateriaal.
Cellulose
Een ander biologisch alternatief voor isolatiemateriaal is cellulose. Cellulose isolatie is een materiaal dat volledig bestaat uit gerecycled krantenpapier. De wollige cellulose vlokken zijn een natuurproduct en hebben een uitstekende warmtewerende en geluiddempende werking. Deze biobased bouwmaterialen hoeven zeker niet onder te doen voor traditionele isolatiematerialen. Cellulose heeft een minstens zo goede isolerende werking en beschermt houtbouw daarnaast tegen vocht en brand.
Daarnaast is er ook een nieuw cellulose materiaal op de markt CircuFloc kartonwol. Deze cellulose is gemaakt van reststromen uit de papierindustrie. En wordt tevens ook lokaal geproduceerd waardoor het een lage MKI heeft en het is dus een biobased isolatiemateriaal.Biobased isoleren met Warmteplan
Er zijn dus genoeg biobased materialen op de markt die volstaan aan de kwaliteitseisen van de hedendaagse bouw. Door te kiezen voor deze biologische producten gaat u duurzamer te werk en draagt u bij aan een milieuvriendelijke bouwsector. Bent u overtuigd van de voordelen van biobased bouwen? Bekijk dan wat Warmteplan voor u kan betekenen als het gaat om biobased isolatie. Wij werken met natuurlijke materialen van hoge kwaliteit. Met onze biobased isolatie kiest u voor kwalitatieve en duurzame isolatie.
Neem vandaag nog contact op
Wilt u de voordelen van bouwen met biobased materialen ervaren? Neem dan gerust contact op met Warmteplan. Wij helpen u graag verder. Uw woning laten inblazen met biobased isolatie? Vraag dan direct een offerte aan.