Brand - cellulose en houtvezelisolatie

Cellulose en brand

Cellulose heeft brandklasse B. Ondanks dat het materiaal uit gerecycled papier bestaat heeft het dus een zeer goede brandklasse. Het goede brandgedrag van cellulose laat zich verklaren door: 
1. De natuurlijke brandtoeslagstoffen die zijn toegevoegd. Aan cellulose wordt een paar procent brandwerende zouten toegevoegd.
2. De manier waarop geperst papier brandt. Een boek aansteken gaat ook niet eenvoudig, en een houten balk (hout is het bronmateriaal van cellulose) brandt ook heel traag in. De koolstoflaag die aan de buitenzijde ontstaat door verbranding van de celluloselaag werkt als een beschermende laag voor het vuur

Testen hebben aangetoond dat constructies geïsoleerd met cellulose (met een juiste opbouw) veel langer brandveilig blijven dan constructies met glaswol. Een uitgebreide brandtest die Warmteplan samen met de brandweer en houtskeletbouwer Prefab Drogeham heeft gedaan (zie onderstaande foto) had als uitkomst dat het houten huis geïsoleerd met cellulose ruim 3 keer langer overeind bleven dan het huis geïsoleerd met glaswol. Hoe dit kan? Glaswol smelt weg bij hoge temperaturen waardoor de gehele houten constructie bloot komt te liggen voor de vlammen. Een kort introductie filmpje van de test vindt u hier: https://www.youtube.com/watch?v=Bl58bbhZDWI

Houtvezelisolatie en brand

Gutex houtvezelisolatie heeft brandklasse D of E, afhankelijk van welk product van Gutex wordt toegepast. Dit kunt u vinden bij de productinformatie. Evenals bij cellulose-isolatie heeft Gutex brandvertragende toeslagstoffen toegediend. Hetzelfde principe van inschroeien van de buitenste laag geldt ook voor houtvezelisolatie. De gevormde koolstoflaag beschermt de achterliggende houtvezels en constructie. De brandklasse van een constructie wordt mede bepaald door de detaillering en opbouw van materialen. Neem contact op met Warmteplan om informatie te krijgen welke opbouwen geadviseerd worden om brandveilig te bouwen. 
brandvergelijk cellulose en glaswol
De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 43 reviews.