Om de isolatiewaarde te berekenen gebruiken we de R-waarde (ofwel Rd-waarde) en Rc-waarde. Al deze waarden vertellen u iets over de mate waarin een isolatiemateriaal in staat is om warmte en kou te weren. Op het gebied van isolatiewaarden kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de isolatiewaarde van het materiaal, van een constructiedeel of van het volledige gebouw. De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde aan van uw totale constructie. Deze berekening is ingewikkelder en daarvoor zijn meerdere gegevens nodig.
Warmteplan helpt u de isolatiewaarde te berekenen. Mocht u er niet uitkomen maken we graag de isolatiewaarde-berekeningen voor u. Daarnaast geeft ons team u vrijblijvend advies over isolatiemateriaal. Neem direct contact op en we helpen u graag persoonlijk verder!
Hoe berekenen we de isolatiewaarde?
De R-waarde (thermische weerstand) van een materiaal geeft aan hoe goed deze zich verzet tegen het transport van warmte. Deze Rd-waarde wordt in Nederland gebruikt om de isolatiewaarde van een constructie aan te geven (de d staat voor declared). Bijvoorbeeld van een hellend dak of een gevel, isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Een hogere R-waarde betekent dat de constructie beter warmte in uw woning weet te houden.
De Rd-waarde van een isolatielaag berekent u eenvoudig door de dikte van de isolatielaag (in meter) te delen door de isolatiewaarde van het materiaal (λ-waarde, ook wel weergegeven als W/mK).
Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter is de isolatiewaarde. Isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde kan daarom in de winter warmte in huis houden en in de zomer houdt het warmte juist buiten.
De toegepaste isolatiedikte is 20cm oftewel 0,20m, en de isolatiewaarde van Gutex Thermoflex is 0,036 W/mK. Hieruit volgt de volgende waarde:
Rd = isolatiedikte / isolatiewaarde = 0,200/0,036 => Rd = 5,56 (m2K/W).
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
Uitkomst voor deze constructie is dus Rc = Rd1 + Rd2 + Rd3. Dit geeft Rc = 0,5 + 5,3 + 0,1 = 5,9 (m2K/W).
In een werkelijke situatie spelen uiteraard nog meer factoren mee. Muurstenen kunnen bijvoorbeeld variëren in R-waarde. Als er een metal-stud constructie wordt gebruikt, gaat de Rc-waarde flink omlaag. Dit in tegenstelling tot wanneer er een houten constructie wordt toegepast, omdat staal veel beter warmte geleid dan hout, etc.
Hier vindt u welke R-waardes door het bouwbesluit (2021) vereist worden. Het zijn zware normen, zeker voor het Nederlandse klimaat. Er zijn dan ook zeker kanttekeningen te plaatsen bij deze normen. Zo worden onze zomers steeds warmer. Daardoor wordt het alsmaar lastiger om huizen koel te houden. Een andere kanttekening is dat een dikke isolatielaag een deel van zijn isolatiewaarde verliest wanneer er in de constructie kieren en andere luchtlekken zitten.
De volgende materialen hebben uitstekende isolatiewaarden: houtvezelisolatie en cellulose isolatie. Dat komt natuurlijk omdat cellulose en houtvezel natuurlijke, bouwbiologische grondstoffen zijn. Cellulose isolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,037 W/mK. Dit geldt voor de inblaasbare cellulosevezels. De cellulose isolatieplaten hebben een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,038 W/mK.
Heeft u behoefte aan hulp bij het berekenen van de isolatiewaarde? Dit kunnen we goed begrijpen, want soms zijn niet alle isolatiewaardes bij u bekend. Warmteplan kan voor u deze berekening maken. We berekenen de Rc-waarde en de Rd-waarde voor de isolatie van uw woning. Neem hiervoor contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar op 0575 564805. U mag ook ons contactformulier invullen.
Betaalmethoden
Keurmerken