Behoud optimaal de warmte in uw huis met cellulose isolatie en ga daarbij gelijk geluidsoverlast tussen kamers en verdiepingen tegen. In de winter behaaglijk warm, in de zomer extra koel en altijd stil. Cellulose isolatie is de beste natuurlijke vorm van isolatie.
Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal dat bestaat uit wollige cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier. Het isolatiemateriaal staat ook wel bekend als papiervlokken. Deze vlokken worden als droge inblaas-isolatie verwerkt in holle constructies (zoals een vloer, plafond, dak, holle wand, of binnengevel). Cellulose heeft een zeer goede isolatiewaarde (van 0.037 W/mK) en beschermt houten constructies optimaal tegen vochtschade en brand.
Cellulose is een natuurproduct en zeer milieuvriendelijk. Het behoudt optimaal de warmte en zorgt als beste voor het tegengaan van geluidsoverlast tussen kamers of woonverdiepingen.
Voor het laten isoleren van een huis met cellulose isolatie betaalt u gemiddeld genomen ergens tussen de 25 en 45 euro per vierkante meter. Bij deze prijs wordt uitgegaan van een isolatiedikte van 20 centimeter. Door het inblazen van de vlokken kan het isoleren snel uitgevoerd worden en is de klus vaak al binnen 1 dag geklaard. Voor een preciezer plaatje van de kosten kunt u geheel vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.
Cellulose isolatie is zowel bij nieuwbouw als oudere woningen mogelijk. Het wordt gebruikt om holle ruimtes te isoleren, zoals verdiepingsvloeren, het plafond of een dak. Ook gevels van nieuwbouw houtskeletbouw kunnen ermee geïsoleerd worden, en bestaande gevels met aan de binnenzijde een voorzetwand. Zelfs platte daken kunnen onder de juiste omstandigheden aan de onderzijde geïsoleerd worden!
Er zijn diverse manieren om cellulose isolatie aan te brengen. Dit kan onder meer door middel van:
Warmteplan plaatst cellulose isolatie door middel van droog inblazen, dit is tevens de meest gebruikte methode.
Klik op de titel voor een overzichtelijk artikel van Nicolaas van Everdingen, expert energieneutraal bouwen en docent bij Kennisinstituut KERN. Hij vertelt onafhankelijk over zijn ervaringen met cellulose isolatie en geeft tegelijk inzicht over de voor- en nadelen ervan.
Wamteplans cellulose heeft een hoge isolatiewaarde (lambda = 0,037 W/mK) en beschermt uw huis in de winter optimaal tegen warmteverlies en in de zomer veel beter dan reguliere isolatiematerialen tegen inkomende hitte. Dit laatste komt door een uitzonderlijk hoog warmte-accumulerend vermogen van cellulose. Dit betekent dat het veel meer energie kost om het isolatiemateriaal zelf op te warmen. Hierdoor duurt het veel langer voordat hitte van buiten naar binnen komt. Wel zo fijn in de steeds hetere zomers!
Door het relatief hoge soortelijke gewicht en de volledige vulling van holle ruimtes zorgt Isofloc voor een geweldige geluidsdemping. Het klankkast effect van holle vloeren en wanden wordt verholpen. Daarom wordt Isofloc cellulose vaak toegepast tussen woonlagen in oudere gebouwen met holle houten vloeren.
Doordat Isofloc door geboorde gaten wordt ingeblazen hoeft bij renovaties en na-isolatie niet uw hele bouwconstructie open. Het is slechts een kwestie van inblaasopeningen afwerken en klaar. Prijstechnisch is het daardoor extra interessant!
Cellulose is een mens- en milieuvriendelijk product (FSC en NaturePlus gecertificeerd). Geen jeuk bij het aanbrengen en gemaakt uit gerecycled papier. Brand-, schimmel- en ongedierteveilig door toevoeging van natuurlijke zouten.
Ondanks de vele voordelen kan cellulose isolatie net als de meeste biobased isolatiematerialen, niet in permanent vochtige plekken gebruikt worden. Vochtige kruipruimtes en spouwmuren kunnen er dus niet mee geïsoleerd worden.
Cellulose is een plantaardig product en heeft daardoor onderscheidende eigenschappen ten opzichte van isolatiematerialen zoals PIR of minerale wollen. Uiteraard is de milieubelasting lager doordat het gerecycled papier betreft met een natuurlijke zout als brand- en schimmelwering. Voor uw gebouw heeft het ook voordelen. Door de vezelige structuur heeft Isofloc cellulose een sterke thermisch isolerende werking. En niet alleen in het binnenhouden van warmte in de winter: Isofloc onderscheid zich ook van andere isolatiematerialen doordat het als beste in staat is om zomerhitte buiten te houden.
Voor (oude) houten constructies heeft cellulose een extra voordeel. Cellulose heeft eenzelfde vochtdynamiek als hout en trekt door de toegevoegde zouten vocht uit de omliggende balken aan. Het kan dit vocht zeer goed bufferen en beschermt daarmee uw houten constructie tegen condenserend vocht. Isofloc wordt daarom veelvuldig toegepast in oude (monumentale) panden die klaar worden gemaakt voor een gezonde toekomst.
De cellulose wordt met behulp van speciaal ontwikkelde blaasmachines op locatie ingeblazen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van blaasmachines volgens de laatste technische stand van zaken, o.a. voorzien van een elektronisch gestuurde dynamische drukregeling die, ongeacht de constructie, garant staat voor een blijvend goede vulling.
Stel, u wilt uw dak isoleren. In de winter wilt u het warm hebben, en in de zomer het zeker niet te heet krijgen! De specifieke warmtecapaciteit geeft aan hoeveel Joule het kost om 1 kilogram van een materiaal 1 graad Celcius op te warmen.
In bovenstaand voorbeeld ziet u dat de warmtecapaciteit voor cellulose ~2,5 keer zo hoog is als die van glaswol. En aangezien cellulose in daken met veel meer gewicht wordt aangebracht (55 kg/m3) dan glaswol-isolatie (21 kg/m3), kost het dus een factor 6,6 meer energie om de cellulose op te warmen dan de glaswol. Het duurt daarom veel langer voordat uw dak hitte naar binnen toe doorlaat! Overdag kunt u dus langer genieten van een aangename binnentemperatuur.
Stap 1
U wilt een gebouw, woning of een deel daarvan isoleren. Middels het offerteformulier onderaan de pagina op de website kunt u ons van relevante informatie voorzien. Mocht u er niet helemaal uit komen, of liever direct contact opnemen, kan dat uiteraard door te bellen of mail naar info@warmteplan.nl.
Stap 2
Aan de hand van de door u verschafte informatie plannen wij meestal een (vrijblijvend) werkbezoek in om de situatie op te nemen. Aan de hand van uw informatie en de werkopname ontvangt u een offerte.
Stap 3
Na een akkoord op de offerte plannen we gezamenlijk de datum in voor het isoleren.
Stap 4
Op de dag van uitvoering komen wij op de afgesproken tijd bij u aan. Doorgaans is dit tussen 7.00 en 8.00 uur.
Stap 5
Wij komen voorrijden met een lange wagen (10 meter). Vooraf is met u afgestemd waar deze kan parkeren. Vanuit deze wagen rollen wij een inblaasslang de woning of het gebouw in. We kunnen met gemak 50 meter overbruggen.
Stap 6 (afhankelijk van uw situatie)
Inblazen door bouwfolie: Als we de cellulose isolatie achter Pro Clima® Intello Plus bouwfolie gaan inblazen, zal eerst de folie worden aangebracht, waarna we per te vullen vak een kleine opening in de folie maken. Hier doorheen plaatsen we onze cellulose-inblaasslang en met een afstandsbediening schakelen we de machine in de vrachtwagen in.
We vullen het vak volledig met cellulose isolatie en plakken de opening in de folie daarna af met speciaal daarvoor bedoelde tape van Pro Clima®.
Desgewenst kunnen wij ook zorgen voor verdere afwerking door middel van het plaatsen van gipsplaten.
Inblazen door gips of hout: Als we door gips of hout inblazen, dan maken we eerst per te vullen vak een boorgat (8,5 centimeter).
We vullen het vak wederom met cellulose isolatie en plakken het boorgat met de tape af of dichten deze met een speciale kurk. Bij vloeren is het ook mogelijk een vloerplank los te halen, de vloer vol te blazen met cellulose, en daarna de vloerplank weer terug te plaatsen. Bij gipsplafonds kunnen boorgaten gedicht worden met een kurk en daarna netjes met een witte reparatiemortel afgewerkt worden.
Stap 7
Als het isoleren klaar is, ruimen wij de geïsoleerde ruimtes netjes op en zuigen losse cellulosevlokken op.
Stap 8
Aan het einde van de dag of het project lopen we met u ter controle het werk na, en gaan wij er vanuit wederom een tevreden klant te hebben geholpen.
Warmteplan voorziet sinds 1989 in het professioneel inblazen van de hoogwaardige Isofloc cellulose isolatie op locatie. Uw vraag staat centraal. Indien van toepassing op uw klus kan Warmteplan ook adviezen, producten en uitvoering verzorgen voor de rest van uw constructie: dampremmende folies, beschotplaten en gipsplaten.
Bent u op zoek naar een effectieve, duurzame en milieuvriendelijke vorm van isolatie voor uw woning? Vraag dan vrijblijvend een offerte voor cellulose isolatie aan. Indien u nog andere vragen heeft kunt u daarover contact met ons opnemen. Ons team van specialisten staat met hun bron aan kennis en goede adviezen voor u klaar.
Cellulose isolatie bestaat uit wollige vlokken, die gemaakt worden van gerecycled krantenpapier. De kranten worden versnipperd en in speciale molens tot wollige vezels gemaakt. Aangezien cellulose isolatie uit papier gemaakt wordt betreft het een grotendeels plantaardig product met met een minimale milieu-impact. Het heeft diverse strenge milieucertificaten (FSC, NaturePlus, DuBokeur 1). De isolatie is als inblaasbare vlokken verkrijgbaar en als geperste flexibele plaat.
Cellulose isolatie behoort tot de oudste isolatiematerialen ter wereld. Bekend is dat Thomas Jefferson (de eerste president van de Verenigde Staten) het al toepaste in zijn landhuis Monticello dat rond 1800 werd gebouwd.
Cellulose isolatie heeft brandklasse B,s2,d0 en is daarmee het natuurlijke isolatiemateriaal met de beste brandbestendigheid. Dit komt door de volgende 2 eigenschappen:
Van bijna alle mogelijk constructies zijn de brandrapporten op te vragen.
Cellulose isolatie kan op bijna alle plekken in het huis toegepast worden, behalve in permanent vochtige plekken zoals de spouwmuur of een altijd vochtige kruipruimte. Bestaande holle constructies zoals vloeren of plafonds kunnen direct ingeblazen worden met cellulose isolatie: om te kunnen isoleren tussen de balken boren we een gat of halen we een vloerplank los waarna de cellulose door een slang droog in de holle ruimte wordt geblazen.
Bij constructies waar nog geen holle ruimte is, zoals bij stenen buitenmuren of daken waar tegen het dakbeschot gekeken wordt, kan een stijl- en regelwerk gemaakt worden waarover een speciale dampremmende folie komt. Door deze folie kunnen we dan de cellulose isolatie inblazen, waarna er bijvoorbeeld een gipsplaat afwerking overheen kan en netjes afgewerkt kan worden.
De cellulose platen kunnen op dezelfde plekken eenvoudig toegepast worden. Deze zijn flexibele en kunnen zo makkelijk tussen stijlen en balken geklemd worden.
U kunt uw vloer isoleren met cellulose isolatie wanneer het een holle vloer betreft. Tussen de dragende balken kunnen dan de cellulosevezels ingeblazen worden. Dit is een makkelijke en kleine ingreep die meestal binnen een dag klaar is. Cellulose isoleert zeer goed en helpt geluidsoverlast met de onderburen sterk te verminderen.
Om de vezels in te kunnen blazen dienen er gaten van 8,5 cm in de vloer gemaakt te worden zodat de inblaasslang ingebracht kan worden. Wat ook kan is een vloerplank loshalen die na het inblazen weer teruggeplaatst wordt. Heeft u een verlijmde parket- of laminaatvloer en u wilt deze niet beschadigen? Dan kunt u met de onderburen overleggen of inblazen door hun plafond een optie is. Boorgaten in een gipsplafond worden dichtgezet en kunnen weer netjes afgewerkt worden met een reparatiemortel.
U kunt uw plafond isoleren met cellulose isolatie wanneer het een hol plafond betreft. Tussen de vloerbalken van de bovenverdieping worden dan de cellulosevezels ingeblazen. Dit is een kleine ingreep die meestal een dag duurt. Cellulose isolatie inblazen zorgt voor een zeer goede thermische isolatie van uw plafond waardoor u veel minder energie zult verliezen naar de bovenverdieping. Ook dempt cellulose als beste geluid van de bovenverdieping.
Om de cellulose in te kunnen blazen dienen gaten van 8,5 cm in uw bestaande plafond gemaakt te worden. Hierdoor wordt de inblaasslang ingebracht. De boorgaten worden na het inblazen dichtgezet en kunnen afgewerkt worden met een reparatiemortel.
Zit u in een grotere verbouwing en plaatst u een geheel nieuw plafond? Dan komen we idealiter de cellulose inblazen wanneer de eerste laag gipsplaten is geplaatst. Hier maken we de boorgaten in en blazen we de cellulose door in. Daarna kan de tweede laag gipsplaten eroverheen en zijn de boorgaten ook weggewerkt.
Bij het isoleren komt stof vrij, in beperkte mate. Dagelijks worden gemeubileerde ruimtes met cellulose geïsoleerd. Kleine maatregelen dienen getroffen te worden tegen het stof dat vrijkomt bij het isoleren. Heeft u een ingerichte kamer die u wilt laten isoleren, dan is het verstandig om objecten die niet eenvoudig met een doek afgenomen kunnen worden te verplaatsen naar een andere ruimte.
Mocht dit geen optie zijn, dan zal Warmteplan folies aanbrengen waarmee objecten afgedekt worden. Na afloop van het aanbrengen van de cellulose isolatie zuigt Warmteplan uw ruimte netjes en levert de ruimte ‘bezemschoon’ op. Aan het eind van de dag zal het verstandig zijn uw ruimte nog een keer af te nemen met een vochtige doek. Dan is de kamer weer schoon én goed geïsoleerd!
Cellulose isolatie die ingeblazen wordt door een professional zakt NIET in. Het meest eenvoudige bewijs daarvoor is dat cellulose isolatie in Nederland al dertig jaar door Warmteplan probleemloos wordt ingeblazen. Cellulose isolatie die niet correct ingeblazen wordt kan inderdaad inzakken. Dit is helaas in het verleden voorgekomen wanneer mensen zelfstandig – zonder verstand van technieken en met een te kleine machine die niet de goede druk kan geven – gaan inblazen. Voorkom daarom dat cellulose inzakt en werk met een professional! Dan is inzakken van cellulose geen risico en gaat de isolatie een leven lang mee. Warmteplan laat alleen geschoold en gecertificeerd personeel bij u inblazen.
Cellulose isolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,038 W/mK. Dit geldt voor de inblaasbare cellulosevezels. De cellulose isolatieplaten hebben een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,037 W/mK. Wilt u deze waarde omrekenen naar R-waarde (isolatiewaarde) dan kunt u de volgende formule gebruiken:
Rd geeft in deze formule de isolatiewaarde weer van ALLEEN de isolatielaag. Wilt u de totale isolatiewaarde weten van een constructie (Rc), dan telt u de verschillende Rd-waardes bij elkaar op. Dit kan complex zijn omdat niet alle isolatiewaardes bij u bekend zijn. Warmteplan kan voor u deze berekening maken.
Een voorbeeld: U heeft een hellend dak met gordingen van 20cm diep. U vraagt zich af wat de isolatiewaarde gaat zijn van de cellulose isolatie. Als we uitgaan van dat er over de gordingen een folie komt waarachter de cellulose isolatie wordt ingeblazen, rekenen we dus met een isolatiedikte van 20 cm oftewel 0,20 m. De formule wordt dan als volgt ingevuld:
Uw dak zal dus geïsoleerd zijn met een R-waarde van 5,3. Echter wordt de Rc-waarde nog beter doordat u aan de binnenzijde en aan de buitenzijde nog beplating heeft zitten, welke ook een kleine toegevoegde waarde hebben aan de totale isolatiewaarde van uw dak.
De levensduur van cellulose is minstens 50 jaar, indien toegepast zoals voorgeschreven wordt. Zie de bijlage voor de Environmental Product Declaration van cellulose isolatie. Dit is de officiële toetsing van het isolatiemateriaal voor de Europese markt, conform EN 15804 and ISO 14025. Op pagina 3 van dit document treft u o.a. de bevestiging van minimaal 50 jaar levensduur.
Betaalmethoden
Keurmerken