Welke R-waarde heb ik nodig?

Het bouwbesluit geeft de volgende vereisten:
ConstructieNieuwbouwRenovatie (subsidie-eis 2021)
GevelRc 4,7Rd 3,5
DakRc 6,3Rd 3,5
VloerRc 3,7Rd 3,5

Voor de meest actuele subsidies kunt u terecht op de site van de rijksoverheid.


Bij de R-waardes plaatst Warmteplan graag de volgende twee kanttekeningen:

  1. Een dikke constructie verliest een deel van zijn isolatiewaarde wanneer er in de constructie kieren en andere luchtlekken zitten. Grofweg vanaf een Rc-waarde van 2,5 kan het al effectiever zijn om te gaan investeren in een optimale luchtdichting in plaats van een nog dikkere isolerende constructie. Zie hiervoor ook het artikel Waarom luchtdichting? Een hoge Rc-waarde zegt dus niet alles over de daadwerkelijke isolatiewaarde.
  2. Nederlandse zomers worden (helaas) steeds warmer, en u wilt alsnog het huis aangenaam koel houden. Een airconditioner wilt u het liefst vermijden aangezien deze weer meer energie verbruikt. De warmteweerstand (R-waarde) zegt echter niets over de hittewerin in de zomer: de warmtecapaciteit van een isolatieproduct. Cellulose- en houtvezelisolatie zijn in staat om veel meer hitte te bufferen dan PIR-platen en minerale wollen. Dit betekent dat op een hete dag de piek van de hitte veel later zich naar binnen doorzet bij cellulose- en houtvezelisolatie dan bij PIR en minerale wol en uw woning zelfs tot in de late avond koel kan blijven. In jargon heet dit faseverschuiving van de hitte-amplitude. Met bijvoorbeeld PIR-isolatie komt u vrij snel aan isolatiewaardes uit het bouwbesluit, echter kan het zijn dat u dan alsnog flink energie moet verbruiken in de zomer om uw huis koel te houden. 

 

Dat cellulose en houtvezelisolatie een woning beter koel houden komt door twee eigenschappen van deze isolatiematerialen:

  1. Het soortelijk gewicht (m = kg/m3) van cellulose- en houtvezelisolatie is hoger,
  2. De soortelijke warmtecapaciteit (c = kJ/kg) van deze producten is hoger

 

De R-waarde is dus niet het hele verhaal. Biobased materialen hebben dus nog veel aanvullende kwaliteiten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!

Bekijk hieronder de producten die bij uw gewenste RD-waarde passen

GUTEX Thermowall
10,48 incl. btw34,94 incl. btw /m²
GUTEX Thermoroom
17,93 incl. btw51,57 incl. btw /m²
GUTEX Thermoinstal
18,89 incl. btw21,72 incl. btw /m²
GUTEX Thermoflex
4,91 incl. btw32,60 incl. btw / m²
AGEPAN THD install
24,51 incl. btw39,47 incl. btw /m²
Isofloc LM cellulose isolatie – zak 12,5 kg
21,48 incl. btw405,93 incl. btw
De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 44 reviews.