Welke R-waardes heb ik nodig?

Het bouwbesluit geeft de volgende vereisten:
ConstructieNieuwbouwRenovatie
GevelRc 4,5Rc 1,3
DakRc 6,0Rc 2,0
VloerRc 3,5Rc 2,5

Voor het Nederlandse klimaat zijn dit vrij zware normen. Hierbij plaatst Warmteplan ook de volgende twee kanttekeningen:
1. Een dikke constructie verliest een deel van zijn isolatiewaarde wanneer er in de constructie kieren en andere luchtlekken zitten. Grofweg vanaf een Rc-waarde van 2,5 kan het al effectiever zijn om te gaan investeren in een optimale luchtdichting in plaats van een nog dikkere isolerende constructie. Zie hiervoor ook het artikel Waarom luchtdichting? Een hoge Rc-waarde zegt dus niet alles over de daadwerkelijke isolatiewaarde.
2. Nederlandse zomers worden (helaas) steeds warmer, en u wilt alsnog het huis aangenaam koel houden. Een airconditioner wilt u het liefst vermijden aangezien deze weer meer energie verbruikt. De warmteweerstand (R-waarde) zegt echter niets over de warmtecapaciteit van een isolatieproduct. Cellulose- en houtvezelisolatie zijn in staat om veel meer hitte te bufferen dan met name PIR-platen maar ook in vergelijking tot minerale wollen. Dit betekent dat op een hete dag de piek van de hitte veel later zich naar binnen doorzet bij cellulose- en houtvezelisolatie dan bij PIR en minerale wol en uw woning zelfs tot in de late avond koel kan blijven. In jargon heet dit faseverschuiving van de hitte-amplitude. Met bijvoorbeeld PIR-isolatie komt u vrij snel aan isolatiewaardes uit het bouwbesluit, echter kan het zijn dat u dan alsnog flink energie moet verbruiken in de zomer om uw huis koel te houden. Dat cellulose en houtvezelisolatie een woning beter koel houden komt door twee eigenschappen van deze isolatiematerialen:

1. Het soortelijk gewicht (m = kg/m3) van cellulose- en houtvezelisolatie is hoger,

2. De soortelijke warmtecapaciteit (c = kJ/kg) van deze producten is hoger

Winkelmand

De waardering van www.warmteplan.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 14 reviews.