Huis isoleren

Je huis isoleren kan resulteren in een veel lagere energierekening. Dit komt doordat de warmte wordt binnengehouden. Er zijn vele verschillende mogelijkheden voor het isoleren van het huis, elk met zijn eigen voordelen en kosten. Hoofdzakelijk kan er onderscheid gemaakt worden tussen minerale isolatiematerialen, natuurlijke isolatiematerialen en synthetische isolatiematerialen.

Wat is isolatie?

Isolatie is materiaal dat ontworpen is om te voorkomen dat warmte of geluid van de ene naar de andere ruimte verplaatst wordt. Normaal gesproken wordt het gebruikt om warmte of geluid binnen je kamer te houden, of om dit te beperken tot bepaalde ruimtes binnen je huis. Isolatie kan op verschillende manieren werken, maar bevat meestal duizenden of miljoenen minuscule luchtzakjes.

Om verschillende ruimtes in je huis te isoleren zijn verschillende methodes benodigd. Hieronder is meer te lezen over het isoleren van de verschillende ruimtes in uw huis. 

Daarnaast kan je hieronder ook lezen of je subsidie kan krijgen voor het isoleren van je huis en welke mogelijkheden voor isolatie er zijn.

  • Begane grond isoleren
  • Buitenzijde muur isoleren
  • Hellend dak isoleren
  • Plat dak isoleren
  • Tussenwand isoleren
  • Plafond isoleren
  • Binnenzijde buitenmuur isoleren

Jouw huis laten isoleren?

Begane grond isoleren

Om veel te kunnen besparen op je energiekosten is het isoleren van de begane grond een must. Er is een groot verschil tussen de wijze waarop de begane grond geïsoleerd dient te worden. Soms is er namelijk sprake van een kruipruimte of er is vocht in de kelderruimte aanwezig. Het is daarom te allen tijde belangrijk om advies in te winnen over hoe u het beste de begane grond kan isoleren. Twee veel voorkomende situaties zijn:

  • Isolatie bestaande balkenvloer
  • Bestaande balkenvloer van bovenaf isoleren

Op deze pagina kunt u een uitgebreide uitleg lezen over deze twee situaties om uw begane grond te isoleren.

Buitenzijde muur isoleren

Naast het isoleren van de begane grond is het isoleren van de buitenzijde van de buitenmuur een goede mogelijkheid om energie te besparen. Bij Warmteplan werken we veelal met natuurlijke isolatiematerialen hiervoor, zoals Gutex houtvezelisolatie.

Het is altijd van groot belang om informatie in te winnen voordat u begint met het isoleren van uw buitenmuur. Veel bouwschade komt namelijk voort uit vocht door verkeerd gekozen isolatiematerialen of -constructies.

De isolatiewijze is afhankelijk van het type muur dat aanwezig is. Dit kan je grofweg onderscheiden in twee type muren; massieve muren en spouwmuren. Massieve muren hebben geen ruimte in de muur. Spouwmuren zijn gemaakt van twee lagen waartussen een kleine ruimte zit.

Wanneer je niet weet of je beschikt over massieve muren of spouwmuren kan je kijken naar de wijze waarop je muren zijn gemetseld. Zijn alle stenen op elkaar uitgelijnd dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Liggen de bakstenen in een ander patroon, met bakstenen die overdwars liggen waardoor je de korte zijde ziet, dan beschik je over een massieve muur.

    • Massieve muren isoleren

Bij massieve muren is het niet mogelijk om tussen de muur te isoleren. Hierom moet gekozen worden of je dit aan de binnenzijde of buitenzijde wil doen. Over het algemeen kost dit meer dan het isoleren van spouwmuren, maar je bespaard uiteindelijk wel flink op je energierekening.

    • Spouwmuur isoleren

Steeds vaker wordt het isoleren van bestaande spouwmuren toegepast. Door de subsidies is dit een verstandige beslissing en investering die zich na verloop van tijd zeker terug zal betalen. Vooral woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, zijn niet standaard van isolatiemateriaal voorzien.

Belangrijk bij het isoleren van een spouwmuur is, is dat de buitenmuur in goede conditie is. Ook mag de gevel niet afgewerkt zijn met een dampremmende laag. Als dit wel het geval is kan het voorkomen dat er vochtschade ontstaat.

Dakisolatie

Naast de buitenmuren is het dak een groot oppervlakte van het huis waar goede isolatie een flink verschil kan maken op de energierekening. Wie duurzaam wil leven, laat het dak isoleren. Heeft u nog niet het dak laten isoleren, dan gaat er veel warmte verloren binnenshuis. Een andere goede oplossing is daarom tevens om het plafond te laten isoleren.

Ook voor daken geldt dat het van belang is om niet zomaar zonder een expert zijn mening te vragen zelf aan de slag te gaan met dakisolatie. Vochtophoping kan ook hier voor grote problemen zorgen en dan kost het helaas alleen maar meer geld én energie. Vraag daarom gerust om informatie of hulp. Wij kunnen u goed helpen.

Wilt u een dak laten isoleren, dan moet u eerst nagaan wat werkt voor uw woning qua dakisolatie. De isolatiewijze is per daktype namelijk verschillend. Hieronder staan de mogelijkheden voor dakisolatie uitgelegd voor een hellend- en een plat dak.

    • Hellend dakisolatie

Een hellend dak isoleren kan met diverse materialen. Een schuin dak is voorzien van een balkenconstructie waartussen ruimte zit. Die ruimte (gordingen of sporen) is ideaal om een isolatielaag aan te brengen. Dit is zowel aan de buiten- als binnenzijde mogelijk.

Door tussen de balken isolatiemateriaal te plaatsen en een vochtvariabele dampremmende folie te plaatsen, blijft het isolatiemateriaal in direct contact met het dakbeschot en de balken. Hierdoor kan vocht veilig worden opgenomen zonder dat dit hier tot schimmelvorming kan gaan leiden. Bekijk hier ons advies betreft hellend dakisolatie.

    • Platdakisolatie

Het isoleren van een plat dak kan eveneens aan zowel de binnen- als de buitenzijde gedaan worden. WarmtePlan heeft verschillende producten die geschikt zijn voor isolatie aan de binnenzijde (koud dakconstructie). Voor de buitenzijde (warm dakconstructie) hebben wij momenteel helaas geen producten.

Een plat dak isoleren gaat echter geheel anders dan bij een schuin dak. Dit komt door een andere constructie en vrije ruimte in het dak. Klik op de aanpak van de koud platdakconstructie en de warm platdakconstructie voor de verschillende isolatiewijzen en ons advies. Wij kunnen u alles vertellen over dakisolatie en u kunt uiteraard ook bij ons terecht voor de uitvoering om snel en goed kosten te besparen.

Plafond-/ verdiepingsvloerisolatie

Indien er bij u in huis nog sprake is van een hol plafond of holle verdiepingsvloer dan kan dit voor onnodige geluidsoverlast zorgen. De holte tussen de vloerbedekking en de balklaag kan dan opgevuld worden met geluidsisolatiemateriaal. Dit is een vorm van zowel vloerisolatie als het plafond isoleren. Het is maar net van welke kant u het bekijkt. Het plafond laten isoleren kunt u door WarmtePlan eenvoudig laten uitvoeren. Dit doen we door in uw holle plafond cellulosevezels te blazen. Dit inblazen kan zowel van bovenaf als onderaf.

Het plafond laten isoleren en vloerisolatie bieden de volgende voordelen:

  • De beste soort geluidsisolatie tussen woonlagen
  • Brandveilig
  • Hoge thermische isolatiewaarde met fikse energiebesparing
  • Holle vloer en plafond eenvoudig te isoleren met inblaas-isolatie
  • Zeer milieuvriendelijk
  • Snel voor elkaar

Bekijk hier hoe de relatief kleine ingreep van plafond- en verdiepingsvloerisolatie in zijn werk gaat. Uw vloer en plafond laten isoleren middels vloerisolatie is een mooie manier op energie kosten te drukken.

Binnenzijde gevelmuur isoleren

Voor de binnenzijde van een buitenmuur isoleren maakt het uit of het om nieuwbouw of een renovatieproject van een oudere woning gaat. De aanpak van deze isolatie verschilt en hier zijn andere producten voor benodigd.

Zo kan er voor een bestaande muur (nieuwbouw) Gutex Thermoroom als product gebruikt worden. Het voordeel hiervan is dat het een hoop ruimte inleveren bespaart ten opzichte van een geventileerde spouw plaatsen tussen de muur en het isolatiemateriaal.

Bij renovaties van niet-nieuwbouwprojecten is het gebruikelijker om een stijl- en regelwerk te timmeren en deze te vullen met cellulose- of houtvezelisolatie. Ook dit neemt slechts beperkte ruimte in beslag aangezien deze producten prima direct tegen uw muur geplaatst kunnen worden.

Mogelijkheden voor isolatie

Bij elke vorm van isolatie is het raadzaam om uit te zoeken welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • Minerale isolatiematerialen: glas- en steenwol
  • Natuurlijke isolatiematerialen: cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, kurk, riet, schapenwol, stro en vlas
  • Synthetische isolatiematerialen: polyurethaan (PUR), polystyreen of piepschuim (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS), en polyisocyanuraat (PIR).

Bij WarmtePlan bieden we Cellulose isolatie en houtvezelisolatie aan.

Wat is Cellulose isolatie?

Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal dat bestaat uit cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier die als droge inblaas-isolatie worden verwerkt in holle constructies. Cellulose inblazen kan in de vloer, het plafond, het dak, een holle wand en een binnengevel. Dit isolatiemateriaal behoudt optimaal de warmte in uw huis en fungeert daarnaast als de beste als geluidsisolatie tussen woonverdiepingen en kamers.

Cellulose heeft een zeer goede isolatiewaarde en beschermt houten constructies optimaal tegen vochtschade en brand. Cellulose is een natuurproduct en zeer milieuvriendelijk. Daarom heeft u recht op een subsidie voor uw huis isoleren met cellulose isolatie.

Lees hier meer over de voordelen van cellulose isolatiemateriaal voor het isoleren van uw huis.

Subsidie krijgen voor isolatie van woning

Goede woningisolatie draagt bij aan het besparen van energiekosten. Dat maakt woningisolatie duurzame energie en daarom kunt u in veel gevallen een subsidie krijgen voor uw huisisolatie. Als particulier is het vanaf 2 september 2019 mogelijk om een subsidie voor de isolatie van uw koopwoning aan te vragen.

Uw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan deze subsidie ook voor een groep aanvragen. Een lening om uw huis te isoleren via de zogenoemde Energiebespaarlening is ook mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bent u benieuwd of u hiervoor in aanmerking komt? Bekijk dan hier alle algemene voorwaarden voor eigenaar én bewoner. Wij hebben alle voorwaarden voor isolatiesubsidie voor u op een rij gezet.

Ondersteuning of informatie aanvragen

Wilt u graag uw huis laten isoleren en wilt u hier informatie over aanvragen? Dan bent u met uw vraag op de juiste plaats. Wij helpen u graag energie besparen en de kosten te verminderen met behulp van bijvoorbeeld vloerisolatie, gevelisolatie of spouwmuurisolatie. Betreft alle soorten isolatie in uw woning, van vloer- tot muurisolatie, kunt u bij ons terecht en informatie aanvragen of direct gebruikmaken van onze service. Zo komen we graag deskundig cellulose inblazen.

Neem gerust contact met ons op door ons te bellen of mailen: 0575 564805 / info@warmteplan.nl.

Winkelmand

De waardering van www.warmteplan.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 38 reviews.