Buitenzijde muur isoleren
Naast het isoleren van de begane grond is het isoleren van de buitenzijde van de buitenmuur een goede mogelijkheid om energie te besparen. Bij Warmteplan werken we veelal met natuurlijke isolatiematerialen hiervoor, zoals Gutex houtvezelisolatie.
Het is altijd van groot belang om informatie in te winnen voordat u begint met het isoleren van uw buitenmuur. Veel bouwschade komt namelijk voort uit vocht door verkeerd gekozen isolatiematerialen of -constructies.
De isolatiewijze is afhankelijk van het type muur dat aanwezig is. Dit kan je grofweg onderscheiden in twee type muren; massieve muren en spouwmuren. Massieve muren hebben geen ruimte in de muur. Spouwmuren zijn gemaakt van twee lagen waartussen een kleine ruimte zit.
Wanneer je niet weet of je beschikt over massieve muren of spouwmuren kan je kijken naar de wijze waarop je muren zijn gemetseld. Zijn alle stenen op elkaar uitgelijnd dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Liggen de bakstenen in een ander patroon, met bakstenen die overdwars liggen waardoor je de korte zijde ziet, dan beschik je over een massieve muur.
Massieve muren isoleren
Bij massieve muren is het niet mogelijk om tussen de muur te isoleren. Hierom moet gekozen worden of je dit aan de binnenzijde of buitenzijde wil doen. Over het algemeen kost dit meer dan het isoleren van spouwmuren, maar je bespaard uiteindelijk wel flink op je energierekening.
Spouwmuur isoleren
Steeds vaker wordt het isoleren van bestaande spouwmuren toegepast. Door de subsidies is dit een verstandige beslissing en investering die zich na verloop van tijd zeker terug zal betalen. Vooral woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, zijn niet standaard van isolatiemateriaal voorzien.
Belangrijk bij het isoleren van een spouwmuur is, is dat de buitenmuur in goede conditie is. Ook mag de gevel niet afgewerkt zijn met een dampremmende laag. Als dit wel het geval is kan het voorkomen dat er vochtschade ontstaat.