Huis isoleren

Je huis isoleren kan resulteren in een veel lagere energierekening. Dit komt doordat de warmte wordt binnengehouden. Er zijn vele verschillende mogelijkheden voor het isoleren van het huis, elk met zijn eigen voordelen en kosten. Hoofdzakelijk kan er onderscheid gemaakt worden tussen minerale isolatiematerialen, natuurlijke isolatiematerialen en synthetische isolatiematerialen.

Wat is isolatie?

Isolatie is materiaal dat ontworpen is om te voorkomen dat warmte of geluid van de ene naar de andere ruimte verplaatst wordt. Normaal gesproken wordt het gebruikt om warmte of geluid binnen je kamer te houden, of om dit te beperken tot bepaalde ruimtes binnen je huis. Isolatie kan op verschillende manieren werken, maar bevat meestal duizenden of miljoenen minuscule luchtzakjes.

Om verschillende ruimtes in je huis te isoleren zijn verschillende methodes benodigd. Hieronder is meer te lezen over het isoleren van de verschillende ruimtes in uw huis. 

Daarnaast kan je hieronder ook lezen of je subsidie kan krijgen voor het isoleren van je huis en welke mogelijkheden voor isolatie er zijn.

 • Begane grond isoleren
 • Buitenzijde muur isoleren
 • Hellend dak isoleren
 • Plat dak isoleren
 • Tussenwand isoleren
 • Plafond isoleren
 • Binnenzijde buitenmuur isoleren

Jouw huis laten isoleren?

Begane grond isoleren

Om veel te kunnen besparen op je energiekosten is het isoleren van de begane grond een must. Er is een groot verschil tussen de wijze waarop de begane grond geïsoleerd dient te worden. Soms is er namelijk sprake van een kruipruimte of er is vocht in de kelderruimte aanwezig. Het is daarom te allen tijde belangrijk om advies in te winnen over hoe u het beste de begane grond kan isoleren. Twee veel voorkomende situaties zijn:

 • Isolatie bestaande balkenvloer
 • Bestaande balkenvloer van bovenaf isoleren

Op deze pagina kunt u een uitgebreide uitleg lezen over deze twee situaties om uw begane grond te isoleren.

Buitenzijde muur isoleren

Naast het isoleren van de begane grond is het isoleren van de buitenzijde van de buitenmuur een goede mogelijkheid om energie te besparen. Bij Warmteplan werken we veelal met natuurlijke isolatiematerialen hiervoor, zoals Gutex houtvezelisolatie.

Het is altijd van groot belang om informatie in te winnen voordat u begint met het isoleren van uw buitenmuur. Veel bouwschade komt namelijk voort uit vocht door verkeerd gekozen isolatiematerialen of -constructies.

De isolatiewijze is afhankelijk van het type muur dat aanwezig is. Dit kan je grofweg onderscheiden in twee type muren; massieve muren en spouwmuren. Massieve muren hebben geen ruimte in de muur. Spouwmuren zijn gemaakt van twee lagen waartussen een kleine ruimte zit.

Wanneer je niet weet of je beschikt over massieve muren of spouwmuren kan je kijken naar de wijze waarop je muren zijn gemetseld. Zijn alle stenen op elkaar uitgelijnd dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Liggen de bakstenen in een ander patroon, met bakstenen die overdwars liggen waardoor je de korte zijde ziet, dan beschik je over een massieve muur.

  • Massieve muren isoleren

Bij massieve muren is het niet mogelijk om tussen de muur te isoleren. Hierom moet gekozen worden of je dit aan de binnenzijde of buitenzijde wil doen. Over het algemeen kost dit meer dan het isoleren van spouwmuren, maar je bespaard uiteindelijk wel flink op je energierekening.

  • Spouwmuur isoleren

Steeds vaker wordt het isoleren van bestaande spouwmuren toegepast. Door de subsidies is dit een verstandige beslissing en investering die zich na verloop van tijd zeker terug zal betalen. Vooral woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, zijn niet standaard van isolatiemateriaal voorzien.

Belangrijk bij het isoleren van een spouwmuur is, is dat de buitenmuur in goede conditie is. Ook mag de gevel niet afgewerkt zijn met een dampremmende laag. Als dit wel het geval is kan het voorkomen dat er vochtschade ontstaat.

Een greep uit onze isolatie producten

Advies nodig?

Dakisolatie

Naast de buitenmuren is het dak een groot oppervlakte van het huis waar goede isolatie een flink verschil kan maken op de energierekening. Wie duurzaam wil leven, laat het dak isoleren. Heeft u nog niet het dak laten isoleren, dan gaat er veel warmte verloren binnenshuis. Een andere goede oplossing is daarom tevens om het plafond te laten isoleren.

Ook voor daken geldt dat het van belang is om niet zomaar zonder een expert zijn mening te vragen zelf aan de slag te gaan met dakisolatie. Vochtophoping kan ook hier voor grote problemen zorgen en dan kost het helaas alleen maar meer geld én energie. Vraag daarom gerust om informatie of hulp. Wij kunnen u goed helpen.

Wilt u een dak laten isoleren, dan moet u eerst nagaan wat werkt voor uw woning qua dakisolatie. De isolatiewijze is per daktype namelijk verschillend. Hieronder staan de mogelijkheden voor dakisolatie uitgelegd voor een hellend- en een plat dak.

Hellend dakisolatie

Een hellend dak isoleren kan met diverse materialen. Een schuin dak is voorzien van een balkenconstructie waartussen ruimte zit. Die ruimte (gordingen of sporen) is ideaal om een isolatielaag aan te brengen. Dit is zowel aan de buiten- als binnenzijde mogelijk.

Door tussen de balken isolatiemateriaal te plaatsen en een vochtvariabele dampremmende folie te plaatsen, blijft het isolatiemateriaal in direct contact met het dakbeschot en de balken. Hierdoor kan vocht veilig worden opgenomen zonder dat dit hier tot schimmelvorming kan gaan leiden. Bekijk hier ons advies betreft hellend dakisolatie.

  • Platdakisolatie

Het isoleren van een plat dak kan eveneens aan zowel de binnen- als de buitenzijde gedaan worden. WarmtePlan heeft verschillende producten die geschikt zijn voor isolatie aan de binnenzijde (koud dakconstructie). Voor de buitenzijde (warm dakconstructie) hebben wij momenteel helaas geen producten.

Een plat dak isoleren gaat echter geheel anders dan bij een schuin dak. Dit komt door een andere constructie en vrije ruimte in het dak. Klik op de aanpak van de koud platdakconstructie en de warm platdakconstructie voor de verschillende isolatiewijzen en ons advies. Wij kunnen u alles vertellen over dakisolatie en u kunt uiteraard ook bij ons terecht voor de uitvoering om snel en goed kosten te besparen.

Plafond-/ verdiepingsvloerisolatie

Indien er bij u in huis nog sprake is van een hol plafond of holle verdiepingsvloer dan kan dit voor onnodige geluidsoverlast zorgen. De holte tussen de vloerbedekking en de balklaag kan dan opgevuld worden met geluidsisolatiemateriaal. Dit is een vorm van zowel vloerisolatie als het plafond isoleren. Het is maar net van welke kant u het bekijkt. Het plafond laten isoleren kunt u door WarmtePlan eenvoudig laten uitvoeren. Dit doen we door in uw holle plafond cellulosevezels te blazen. Dit inblazen kan zowel van bovenaf als onderaf.

Het plafond laten isoleren en vloerisolatie bieden de volgende voordelen:

 • De beste soort geluidsisolatie tussen woonlagen
 • Brandveilig
 • Hoge thermische isolatiewaarde met fikse energiebesparing
 • Holle vloer en plafond eenvoudig te isoleren met inblaas-isolatie
 • Zeer milieuvriendelijk
 • Snel voor elkaar

Bekijk hier hoe de relatief kleine ingreep van plafond- en verdiepingsvloerisolatie in zijn werk gaat. Uw vloer en plafond laten isoleren middels vloerisolatie is een mooie manier op energie kosten te drukken.

Wat is Cellulose isolatie?

Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal dat bestaat uit cellulosevlokken van gerecycled krantenpapier die als droge inblaas-isolatie worden verwerkt in holle constructies. Cellulose inblazen kan in de vloer, het plafond, het dak, een holle wand en een binnengevel. Dit isolatiemateriaal behoudt optimaal de warmte in uw huis en fungeert daarnaast als de beste als geluidsisolatie tussen woonverdiepingen en kamers.

Cellulose heeft een zeer goede isolatiewaarde en beschermt houten constructies optimaal tegen vochtschade en brand. Cellulose is een natuurproduct en zeer milieuvriendelijk. Daarom heeft u recht op een subsidie voor uw huis isoleren met cellulose isolatie.

Lees hier meer over de voordelen van cellulose isolatiemateriaal voor het isoleren van uw huis.

Subsidie krijgen voor isolatie van woning

Goede woningisolatie draagt bij aan het besparen van energiekosten. Dat maakt woningisolatie duurzame energie en daarom kunt u in veel gevallen een subsidie krijgen voor uw huisisolatie. Als particulier is het vanaf 2 september 2019 mogelijk om een subsidie voor de isolatie van uw koopwoning aan te vragen.

Uw Vereniging van Eigenaren (VvE) kan deze subsidie ook voor een groep aanvragen. Een lening om uw huis te isoleren via de zogenoemde Energiebespaarlening is ook mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bent u benieuwd of u hiervoor in aanmerking komt? Bekijk dan hier alle algemene voorwaarden voor eigenaar én bewoner. Wij hebben alle voorwaarden voor isolatiesubsidie voor u op een rij gezet.

Binnenzijde gevelmuur isoleren

Voor de binnenzijde van een buitenmuur isoleren maakt het uit of het om nieuwbouw of een renovatieproject van een oudere woning gaat. De aanpak van deze isolatie verschilt en hier zijn andere producten voor benodigd.

Zo kan er voor een bestaande muur (nieuwbouw) Gutex Thermoroom als product gebruikt worden. Het voordeel hiervan is dat het een hoop ruimte inleveren bespaart ten opzichte van een geventileerde spouw plaatsen tussen de muur en het isolatiemateriaal.

Bij renovaties van niet-nieuwbouwprojecten is het gebruikelijker om een stijl- en regelwerk te timmeren en deze te vullen met cellulose- of houtvezelisolatie. Ook dit neemt slechts beperkte ruimte in beslag aangezien deze producten prima direct tegen uw muur geplaatst kunnen worden.

Mogelijkheden voor isolatie

Bij elke vorm van isolatie is het raadzaam om uit te zoeken welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

 • Minerale isolatiematerialen: glas- en steenwol
 • Natuurlijke isolatiematerialen: cellulosevlokken, houtsnippers, kleikorrels, kokosnoot, kurk, riet, schapenwol, stro en vlas
 • Synthetische isolatiematerialen: polyurethaan (PUR), polystyreen of piepschuim (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS), en polyisocyanuraat (PIR).

Bij WarmtePlan bieden we Cellulose isolatie en houtvezelisolatie aan.

Ondersteuning of informatie aanvragen

Wilt u graag uw huis laten isoleren en wilt u hier informatie over aanvragen? Dan bent u met uw vraag op de juiste plaats. Wij helpen u graag energie besparen en de kosten te verminderen met behulp van bijvoorbeeld vloerisolatie, gevelisolatie of spouwmuurisolatie. Betreft alle soorten isolatie in uw woning, van vloer- tot muurisolatie, kunt u bij ons terecht en informatie aanvragen of direct gebruikmaken van onze service. Zo komen we graag deskundig cellulose inblazen.

Neem gerust contact met ons op door ons te bellen of mailen: 0575 564805 / info@warmteplan.nl.

Direct contact opnemen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

🏠 Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie bestaat uit wollige vlokken, die gemaakt worden van gerecycled krantenpapier. De kranten worden versnipperd en in speciale molens tot wollige vezels gemaakt. Aangezien cellulose isolatie uit papier gemaakt wordt betreft het een grotendeels plantaardig product met met een minimale milieu-impact. Het heeft diverse strenge milieucertificaten (FSC, NaturePlus, DuBokeur 1). De isolatie is als inblaasbare vlokken verkrijgbaar en als geperste flexibele plaat.

Cellulose isolatie behoort tot de oudste isolatiematerialen ter wereld. Bekend is dat Thomas Jefferson (de eerste president van de Verenigde Staten) het al toepaste in zijn landhuis Monticello dat rond 1800 werd gebouwd.

🏠 Is cellulose isolatie brandveilig?

Cellulose isolatie heeft brandklasse B,s2,d0 en is daarmee het natuurlijke isolatiemateriaal met de beste brandbestendigheid. Dit komt door de volgende 2 eigenschappen:

 1. De natuurlijke brandtoeslagstoffen die zijn toegevoegd. Aan cellulose wordt een paar procent brandwerende zouten toegevoegd. Deze werken sterk brandremmend en beschermen de cellulose meteen ook tegen schimmel en ongedierte.
 2. De manier waarop geperst papier brandt. Een boek aansteken gaat ook niet eenvoudig, en een houten balk (hout is het bronmateriaal van cellulose) brandt ook heel traag in. De koolstoflaag die aan de buitenzijde ontstaat door verbranding van de celluloselaag werkt daarna als een beschermende laag tegen het vuur. Achterliggende houtconstructies worden daardoor ook beschermd waardoor een brand zich trager kan verspreiden.

Van bijna alle mogelijk constructies zijn de brandrapporten op te vragen.

🏠 Kan ik mijn huis isoleren met cellulose?

Cellulose isolatie kan op bijna alle plekken in het huis toegepast worden, behalve in permanent vochtige plekken zoals de spouwmuur of een altijd vochtige kruipruimte. Bestaande holle constructies zoals vloeren of plafonds kunnen direct ingeblazen worden met cellulose isolatie: om te kunnen isoleren tussen de balken boren we een gat of halen we een vloerplank los waarna de cellulose door een slang droog in de holle ruimte wordt geblazen.

Bij constructies waar nog geen holle ruimte is, zoals bij stenen buitenmuren of daken waar tegen het dakbeschot gekeken wordt, kan een stijl- en regelwerk gemaakt worden waarover een speciale dampremmende folie komt. Door deze folie kunnen we dan de cellulose isolatie inblazen, waarna er bijvoorbeeld een gipsplaat afwerking overheen kan en netjes afgewerkt kan worden.

De cellulose platen kunnen op dezelfde plekken eenvoudig toegepast worden. Deze zijn flexibele en kunnen zo makkelijk tussen stijlen en balken geklemd worden.

🏠 Kan ik mijn vloer isoleren met cellulose?

U kunt uw vloer isoleren met cellulose isolatie wanneer het een holle vloer betreft. Tussen de dragende balken kunnen dan de cellulosevezels ingeblazen worden. Dit is een makkelijke en kleine ingreep die meestal binnen een dag klaar is. Cellulose isoleert zeer goed en helpt geluidsoverlast met de onderburen sterk te verminderen.

Om de vezels in te kunnen blazen dienen er gaten van 8,5 cm in de vloer gemaakt te worden zodat de inblaasslang ingebracht kan worden. Wat ook kan is een vloerplank loshalen die na het inblazen weer teruggeplaatst wordt. Heeft u een verlijmde parket- of laminaatvloer en u wilt deze niet beschadigen? Dan kunt u met de onderburen overleggen of inblazen door hun plafond een optie is. Boorgaten in een gipsplafond worden dichtgezet en kunnen weer netjes afgewerkt worden met een reparatiemortel.

🏠 Kan ik mijn plafond isoleren met cellulose?

U kunt uw plafond isoleren met cellulose isolatie wanneer het een hol plafond betreft. Tussen de vloerbalken van de bovenverdieping worden dan de cellulosevezels ingeblazen. Dit is een kleine ingreep die meestal een dag duurt. Cellulose isolatie inblazen zorgt voor een zeer goede thermische isolatie van uw plafond waardoor u veel minder energie zult verliezen naar de bovenverdieping. Ook dempt cellulose als beste geluid van de bovenverdieping.

Om de cellulose in te kunnen blazen dienen gaten van 8,5 cm in uw bestaande plafond gemaakt te worden. Hierdoor wordt de inblaasslang ingebracht. De boorgaten worden na het inblazen dichtgezet en kunnen afgewerkt worden met een reparatiemortel.

Zit u in een grotere verbouwing en plaatst u een geheel nieuw plafond? Dan komen we idealiter de cellulose inblazen wanneer de eerste laag gipsplaten is geplaatst. Hier maken we de boorgaten in en blazen we de cellulose door in. Daarna kan de tweede laag gipsplaten eroverheen en zijn de boorgaten ook weggewerkt.

🏠 Is cellulose isolatie stoffig?

Bij het isoleren komt stof vrij, in beperkte mate. Dagelijks worden gemeubileerde ruimtes met cellulose geïsoleerd. Kleine maatregelen dienen getroffen te worden tegen het stof dat vrijkomt bij het isoleren. Heeft u een ingerichte kamer die u wilt laten isoleren, dan is het verstandig om objecten die niet eenvoudig met een doek afgenomen kunnen worden te verplaatsen naar een andere ruimte.

Mocht dit geen optie zijn, dan zal Warmteplan folies aanbrengen waarmee objecten afgedekt worden. Na afloop van het aanbrengen van de cellulose isolatie zuigt Warmteplan uw ruimte netjes en levert de ruimte ‘bezemschoon’ op. Aan het eind van de dag zal het verstandig zijn uw ruimte nog een keer af te nemen met een vochtige doek. Dan is de kamer weer schoon én goed geïsoleerd!

🏠 Zakt cellulose isolatie in?

Cellulose isolatie die ingeblazen wordt door een professional zakt NIET in. Het meest eenvoudige bewijs daarvoor is dat cellulose isolatie in Nederland al dertig jaar door Warmteplan probleemloos wordt ingeblazen. Cellulose isolatie die niet correct ingeblazen wordt kan inderdaad inzakken. Dit is helaas in het verleden voorgekomen wanneer mensen zelfstandig – zonder verstand van technieken en met een te kleine machine die niet de goede druk kan geven – gaan inblazen. Voorkom daarom dat cellulose inzakt en werk met een professional! Dan is inzakken van cellulose geen risico en gaat de isolatie een leven lang mee. Warmteplan laat alleen geschoold en gecertificeerd personeel bij u inblazen.

🏠 Welke isolatiewaarde heeft cellulose isolatie? En hoe bereken ik de isolatiewaarde van cellulose isolatie?

Cellulose isolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,038 W/mK. Dit geldt voor de inblaasbare cellulosevezels. De cellulose isolatieplaten hebben een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,037 W/mK. Wilt u deze waarde omrekenen naar R-waarde (isolatiewaarde) dan kunt u de volgende formule gebruiken:

Rd = dikte isolatielaag (in meters) / λ

Rd geeft in deze formule de isolatiewaarde weer van ALLEEN de isolatielaag. Wilt u de totale isolatiewaarde weten van een constructie (Rc), dan telt u de verschillende Rd-waardes bij elkaar op. Dit kan complex zijn omdat niet alle isolatiewaardes bij u bekend zijn. Warmteplan kan voor u deze berekening maken.

Een voorbeeld: U heeft een hellend dak met gordingen van 20cm diep. U vraagt zich af wat de isolatiewaarde gaat zijn van de cellulose isolatie. Als we uitgaan van dat er over de gordingen een folie komt waarachter de cellulose isolatie wordt ingeblazen, rekenen we dus met een isolatiedikte van 20 cm oftewel 0,20 m. De formule wordt dan als volgt ingevuld:

                                           
Rd(cellulose isolatie) =  0,20 m / 0,038 W/mK = 5,3 m2K/W. 
                                         

Uw dak zal dus geïsoleerd zijn met een R-waarde van 5,3. Echter wordt de Rc-waarde nog beter doordat u aan de binnenzijde en aan de buitenzijde nog beplating heeft zitten, welke ook een kleine toegevoegde waarde hebben aan de totale isolatiewaarde van uw dak.

🏠 Wat is de levensduur van cellulose isolatie?

De levensduur van cellulose is minstens 50 jaar, indien toegepast zoals voorgeschreven wordt. Zie de bijlage voor de Environmental Product Declaration van cellulose isolatie. Dit is de officiële toetsing van het isolatiemateriaal voor de Europese markt, conform EN 15804 and ISO 14025. Op pagina 3 van dit document treft u o.a. de bevestiging van minimaal 50 jaar levensduur.

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 43 reviews.