Glaswol is een van de meest populaire isolatiematerialen, maar steeds meer bedrijven kijken naar duurzame isolatiematerialen als alternatief. Dit vanwege de toenemende prijs van glaswol en diens allesbehalve duurzame eigenschappen. Maar welke duurzame alternatieven zijn er allemaal? Dat zetten we hier op een rij.
Glaswol: niet alleen maar voordelen
Glaswol is met goede reden een van de meest populaire isolatiematerialen. Het heeft uitstekende isolerende eigenschappen, is lichtgewicht, eenvoudig te installeren en heeft daarnaast ook een geluidsisolerende en akoestische werking. Helaas zijn er ook een aantal nadelen, in het bijzonder op het gebied van milieu-impact en kosten:
- Minder ecologisch verantwoord: glaswol is op meerdere vlakken belastend voor het milieu. Zo vergt de productie van glaswol veel energie en grondstoffen en is het materiaal moeilijk te recyclen.
- Stijgende kosten: de afgelopen jaren is de prijs van glaswol flink toegenomen door stijgende grondstofprijzen, hogere energiekosten en toenemende transportkosten.
- Gezondheidsrisico’s: glaswol kan bij direct contact irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken.
Wat moet u zoeken in duurzaam isolatiemateriaal?
Kortom, glaswol is ondanks zijn vele sterke eigenschappen niet altijd de beste optie. Maar welke eigenschappen zijn dan wel gewenst? Ten eerste is het cruciaal dat het materiaal goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen heeft: zo weet u zeker dat uw woning of pand goed geïsoleerd is. Ten tweede is het van belang om te kijken naar de daadwerkelijke duurzaamheid: is het materiaal hernieuwbaar, gerecycled en circulair (gemakkelijk recyclebaar)? Bij voorkeur natuurlijk wel. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de levensduur. Immers: hoe langer het materiaal meegaat, hoe duurzamer het is. Ten slotte dient er rekening te worden gehouden met andere zaken, zoals de prijs en het gemak van installatie.
.Duurzame alternatieven voor glaswol isolatie
Daarom lichten we hier een aantal geschikte alternatieven uit, namelijk:
1. Houtvezelisolatie
Houtvezelisolatie is een natuurlijk en duurzaam materiaal dat – zoals de naam doet vermoeden – wordt gemaakt van partijen resthout. Dit type isolatie is vrij nieuw en daardoor onbekend, terwijl het uitstekende eigenschappen heeft. Zo heeft het een goede isolerende werking, zowel thermisch (0.036 – 0.045 W/mK) als akoestisch, en werkt het van zichzelf vochtregulerend. Daarnaast is houtvezelisolatie duurzaam vervaardigd en eenvoudig recyclebaar en daarmee een geschikt alternatief voor glaswol.
Geïnteresseerd? Bekijk dan ons aanbod houtvezelplaten, bijvoorbeeld onze flexibele GUTEX Thermoflex isolatiematten.
2. Schapenwol
Isoleren met schapenwol is ook een optie. Wol is 100% natuurlijk en duurzaam en biedt goede warmte-isolatie. Ook is wolisolatie eenvoudig te verwerken en heeft het luchtzuiverende eigenschappen. Wel is dit type isolatie wat aan de duurdere kant.
3. Hennepisolatie
Steeds meer mensen ontdekken als duurzaam materiaal – ook voor bouw- en isolatiedoeleinden. Hennepisolatie maakt gebruikt van hennepvezel en combineert een goede isolatiewaarde met andere aantrekkelijke eigenschappen, zoals duurzaamheid, een vochtregulerende werking, en gemakkelijke verwerkbaarheid.
4. Isolatie van kurkmateriaal
Kurkisolatie, bijvoorbeeld van merken zoals Auro of Isokurk, biedt eveneens verschillende voordelen. Dit materiaal is vervaardigd van schors en is dus milieuvriendelijk, heeft van nature een hoge isolatiewaarde, draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat en is eenvoudig te installeren. Hiermee is kurkisolatie geschikt voor verschillende toepassingen, zoals dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie.
5. Cellulose
Cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier en daarmee een van de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen. Deze duurzame isolatie heeft een positieve CO2-afdruk, heeft een goede isolatiewaarde (0.037 W/mk) en werkt bovendien brandvertragend. Cellulose is met name geschikt om als droge inblaas-isolatie te worden verwerkt in holle constructies, zoals de vloer, het plafond, het dak of een holle wand. Geïnteresseerd in cellulose isolatie? Ontdek ons aanbod!
6. Vlas isolatie
Vlas is het materiaal dat overblijft bij de productie van linnen. Dit duurzame materiaal is daarom 100% natuurlijk en volledig recyclebaar. Verder biedt vlas uitstekende vocht- en temperatuurregulatie en geluidsisolatie. Ook op gebied van levensduur is vlas een goede optie: uit onderzoek blijkt dat het maar liefst 75 jaar meegaat. Hier staat wel een hoge prijs tegenover.