Verdiepingsvloer isoleren met cellulose of houtvezels

Vloer laten isoleren met cellulose of houtvezels

Waarom uw verdiepingsvloer isoleren?

Houtvezel of cellulose isolatie voor de vloer kan voordelen bieden voor geluid en warmte als u last heeft van geluidsoverlast via een tussenvloer, mits de ruimtes tussen de balken leeg zijn. Er is dan een grote kans dat er een klankaseffect ontstaat door de holle ruimtes tussen de vloerbalken. Dit kan voorkomen worden door goede vloerisolatie toe te passen zoals cellulose en houtvezels. 

Daarnaast kan u met vloerisolatie ervoor zorgen dat de warmte meer lokaal blijft. Heeft u bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om het dak te isoleren, maar wel de vlieringvloer? Dan kan u door het isoleren van de  vlieringvloer de warmte alsnog goed binnenhouden. 

Hoe uw vloer isoleren? 

Warmteplan isoleert voornamelijk verdiepingsvloeren. Dit kan zowel via de plafondzijde als de vloerzijde gedaan worden. Beoordeel goed uit welk materiaal het plafond bestaat en hoe de vloer is opgebouwd. Inblazen van cellulose en houtvezels is namelijk niet mogelijk bij een afwerkvloer zoals laminaat of parket, maar wel bij houten planken die op de balken liggen. 

Verdiepingsvloer isoleren

Hieronder ziet u een voorbeeld van het isoleren van een verdiepingsvloer met een gipsplatenplafond. Deze vloer kan zowel via de plafondzijde als de vloerzijde worden ingeblazen met houtvezels of cellulose.  

Wilt u weten of wij bij u de verdiepingsvloer kunnen inblazen met houtvezels of cellulose? Neem dan graag contact met ons op of vraag een offerte bij ons aan. Dan kijken wij samen met u wat er mogelijk is. 

Cellulose isolatie ervaringen van onze klanten

TF Hazen
Lees verder
Uitermate bekwaam bedrijf met visie voor zowel kwaliteit als duurzaamheid. Persoonlijk contact was uitstekend en zeer tevreden met eindresultaat. Hoogwaardige materialen die zijn gebruikt in de studio die zowel akoestisch als dempend perfect in orde zijn.
Jelle Brouwer
@username
Lees verder
Super tevreden over zowel de wijze van inblazen en het effect van het Isofloc in ons nieuwe plafond. Het betreft een originele houten verdiepingsvloer met een gipsplaten plafond. Alle Isofloc is tussen de balken geblazen van onderaf en met stoppen vervolgens weer gedicht. Daarna gestuct en niets meer van te zien. Boven kunnen ze nu een feestje geven terwijl ik beneden rustig een boek lees. Dank ook aan de mannen die het werk gedaan hebben!
Chris Veul
Chris Veul
Lees verder
Als bouwkundige en aannemer was ik erg te spreken over de rekenwaardes van isofloc isolatie. Daarnaast is het grote voordeel tegenover traditionele isolatie met glas of steenwol dat de gehele ruimte wordt gevuld met isofloc. De getimmerde frames in een renovatie project zijn recht, de muur erachter meestal niet. Normaliter ontstaat er dan een verschil in spouw achter de isolatie, met de injectie methode wordt alle beschikbare ruimte gebruikt voor isolatie. Verder is het erg fijn dat ik de traditionele isolatie materialen niet hoef te verwerken. Het injecteren verliep heel spoedig, met twee dagen is er een oppervlak van 220m2 geïnjecteerd, wanden plafonds en een hellend dak met verschillende diktes. De dag na het injecteren konden we de radio niet meer over 2 verdiepingen horen, qua geluidsisolatie is het dus ook mooi spul. Warmteplan, bedankt voor jullie inzet. Tot het volgende project!
Previous
Volgende

Specialist op het gebied van cellulose isolatie

Verdiepingsvloer laten isoleren met biobased isolatiemateriaal? Warmteplan voorziet sinds 1989 in het professioneel inblazen van de hoogwaardige Isofloc cellulose isolatie op locatie. Cellulose laten inblazen is onder andere geschikt bij vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. Hierbij staat uw vraag centraal. Indien van toepassing op uw klus kan Warmteplan ook adviezen, producten en uitvoering verzorgen voor de rest van uw constructie: dampremmende folies, beschotplaten, gipsplaten en houtvezelplaten.

Veel gestelde vragen over cellulose isolatie

🏠 Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie bestaat uit wollige vlokken, die gemaakt worden van gerecycled krantenpapier. De kranten worden versnipperd en in speciale molens tot wollige vezels gemaakt. Aangezien cellulose isolatie uit papier gemaakt wordt betreft het een grotendeels plantaardig product met met een minimale milieu-impact. Het heeft diverse strenge milieucertificaten (FSC, NaturePlus, DuBokeur 1). De isolatie is als inblaasbare vlokken verkrijgbaar en als geperste flexibele plaat.

Cellulose isolatie behoort tot de oudste isolatiematerialen ter wereld. Bekend is dat Thomas Jefferson (de eerste president van de Verenigde Staten) het al toepaste in zijn landhuis Monticello dat rond 1800 werd gebouwd.

🏠 Is cellulose isolatie brandveilig?

Cellulose isolatie heeft brandklasse B,s2,d0 en is daarmee het natuurlijke isolatiemateriaal met de beste brandbestendigheid. Dit komt door de volgende 2 eigenschappen:

  1. De natuurlijke brandtoeslagstoffen die zijn toegevoegd. Aan cellulose wordt een paar procent brandwerende zouten toegevoegd. Deze werken sterk brandremmend en beschermen de cellulose meteen ook tegen schimmel en ongedierte.
  2. De manier waarop geperst papier brandt. Een boek aansteken gaat ook niet eenvoudig, en een houten balk (hout is het bronmateriaal van cellulose) brandt ook heel traag in. De koolstoflaag die aan de buitenzijde ontstaat door verbranding van de celluloselaag werkt daarna als een beschermende laag tegen het vuur. Achterliggende houtconstructies worden daardoor ook beschermd waardoor een brand zich trager kan verspreiden.

Van bijna alle mogelijk constructies zijn de brandrapporten op te vragen.

🏠 Kan ik mijn huis isoleren met cellulose?

Cellulose isolatie kan op bijna alle plekken in het huis toegepast worden, behalve in permanent vochtige plekken zoals de spouwmuur of een altijd vochtige kruipruimte. Bestaande holle constructies zoals vloeren of plafonds kunnen direct ingeblazen worden met cellulose isolatie: om te kunnen isoleren tussen de balken boren we een gat of halen we een vloerplank los waarna de cellulose door een slang droog in de holle ruimte wordt geblazen.

Bij constructies waar nog geen holle ruimte is, zoals bij stenen buitenmuren of daken waar tegen het dakbeschot gekeken wordt, kan een stijl- en regelwerk gemaakt worden waarover een speciale dampremmende folie komt. Door deze folie kunnen we dan de cellulose isolatie inblazen, waarna er bijvoorbeeld een gipsplaat afwerking overheen kan en netjes afgewerkt kan worden.

De cellulose platen kunnen op dezelfde plekken eenvoudig toegepast worden. Deze zijn flexibele en kunnen zo makkelijk tussen stijlen en balken geklemd worden.

🏠 Kan ik mijn vloer isoleren met cellulose?

U kunt uw vloer isoleren met cellulose isolatie wanneer het een holle vloer betreft. Tussen de dragende balken kunnen dan de cellulosevezels ingeblazen worden. Dit is een makkelijke en kleine ingreep die meestal binnen een dag klaar is. Cellulose isoleert zeer goed en helpt geluidsoverlast met de onderburen sterk te verminderen.

Om de vezels in te kunnen blazen dienen er gaten van 8,5 cm in de vloer gemaakt te worden zodat de inblaasslang ingebracht kan worden. Wat ook kan is een vloerplank loshalen die na het inblazen weer teruggeplaatst wordt. Heeft u een verlijmde parket- of laminaatvloer en u wilt deze niet beschadigen? Dan kunt u met de onderburen overleggen of inblazen door hun plafond een optie is. Boorgaten in een gipsplafond worden dichtgezet en kunnen weer netjes afgewerkt worden met een reparatiemortel.

🏠 Kan ik mijn plafond isoleren met cellulose?

U kunt uw plafond isoleren met cellulose isolatie wanneer het een hol plafond betreft. Tussen de vloerbalken van de bovenverdieping worden dan de cellulosevezels ingeblazen. Dit is een kleine ingreep die meestal een dag duurt. Cellulose isolatie inblazen zorgt voor een zeer goede thermische isolatie van uw plafond waardoor u veel minder energie zult verliezen naar de bovenverdieping. Ook dempt cellulose als beste geluid van de bovenverdieping.

Om de cellulose in te kunnen blazen dienen gaten van 8,5 cm in uw bestaande plafond gemaakt te worden. Hierdoor wordt de inblaasslang ingebracht. De boorgaten worden na het inblazen dichtgezet en kunnen afgewerkt worden met een reparatiemortel.

Zit u in een grotere verbouwing en plaatst u een geheel nieuw plafond? Dan komen we idealiter de cellulose inblazen wanneer de eerste laag gipsplaten is geplaatst. Hier maken we de boorgaten in en blazen we de cellulose door in. Daarna kan de tweede laag gipsplaten eroverheen en zijn de boorgaten ook weggewerkt.

🏠 Is cellulose isolatie stoffig?

Bij het isoleren komt stof vrij, in beperkte mate. Dagelijks worden gemeubileerde ruimtes met cellulose geïsoleerd. Kleine maatregelen dienen getroffen te worden tegen het stof dat vrijkomt bij het isoleren. Heeft u een ingerichte kamer die u wilt laten isoleren, dan is het verstandig om objecten die niet eenvoudig met een doek afgenomen kunnen worden te verplaatsen naar een andere ruimte.

Mocht dit geen optie zijn, dan zal Warmteplan folies aanbrengen waarmee objecten afgedekt worden. Na afloop van het aanbrengen van de cellulose isolatie zuigt Warmteplan uw ruimte netjes en levert de ruimte ‘bezemschoon’ op. Aan het eind van de dag zal het verstandig zijn uw ruimte nog een keer af te nemen met een vochtige doek. Dan is de kamer weer schoon én goed geïsoleerd!

🏠 Zakt cellulose isolatie in?

Cellulose isolatie die ingeblazen wordt door een professional zakt NIET in. Het meest eenvoudige bewijs daarvoor is dat cellulose isolatie in Nederland al dertig jaar door Warmteplan probleemloos wordt ingeblazen. Cellulose isolatie die niet correct ingeblazen wordt kan inderdaad inzakken. Dit is helaas in het verleden voorgekomen wanneer mensen zelfstandig – zonder verstand van technieken en met een te kleine machine die niet de goede druk kan geven – gaan inblazen. Voorkom daarom dat cellulose inzakt en werk met een professional! Dan is inzakken van cellulose geen risico en gaat de isolatie een leven lang mee. Warmteplan laat alleen geschoold en gecertificeerd personeel bij u inblazen.

🏠 Welke isolatiewaarde heeft cellulose isolatie? En hoe bereken ik de isolatiewaarde van cellulose isolatie?

Cellulose isolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,038 W/mK. Dit geldt voor de inblaasbare cellulosevezels. De cellulose isolatieplaten hebben een warmtegeleidingswaarde van λ = 0,037 W/mK. Wilt u deze waarde omrekenen naar R-waarde (isolatiewaarde) dan kunt u de volgende formule gebruiken:

Rd = dikte isolatielaag (in meters) / λ

Rd geeft in deze formule de isolatiewaarde weer van ALLEEN de isolatielaag. Wilt u de totale isolatiewaarde weten van een constructie (Rc), dan telt u de verschillende Rd-waardes bij elkaar op. Dit kan complex zijn omdat niet alle isolatiewaardes bij u bekend zijn. Warmteplan kan voor u deze berekening maken.

Een voorbeeld: U heeft een hellend dak met gordingen van 20cm diep. U vraagt zich af wat de isolatiewaarde gaat zijn van de cellulose isolatie. Als we uitgaan van dat er over de gordingen een folie komt waarachter de cellulose isolatie wordt ingeblazen, rekenen we dus met een isolatiedikte van 20 cm oftewel 0,20 m. De formule wordt dan als volgt ingevuld:

                                           
Rd(cellulose isolatie) =  0,20 m / 0,038 W/mK = 5,3 m2K/W. 
                                         

Uw dak zal dus geïsoleerd zijn met een R-waarde van 5,3. Echter wordt de Rc-waarde nog beter doordat u aan de binnenzijde en aan de buitenzijde nog beplating heeft zitten, welke ook een kleine toegevoegde waarde hebben aan de totale isolatiewaarde van uw dak.

🏠 Wat is de levensduur van cellulose isolatie?

De levensduur van cellulose is minstens 50 jaar, indien toegepast zoals voorgeschreven wordt. Zie de bijlage voor de Environmental Product Declaration van cellulose isolatie. Dit is de officiële toetsing van het isolatiemateriaal voor de Europese markt, conform EN 15804 and ISO 14025. Op pagina 3 van dit document treft u o.a. de bevestiging van minimaal 50 jaar levensduur.

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 44 reviews.