Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame en ecologisch verantwoorde bouw- en isolatiematerialen, en houtvezelisolatie is een van de opkomende favorieten. Maar wat is isolatie van houtvezels precies, hoe wordt dit vervaardigd en waarom kiezen steeds meer bouwers en aannemers voor dit materiaal? Hier leggen we uit wat houtvezel precies is en gaan we in op alle voordelen van dit biobased materiaal.

Houtvezel: een natuurlijk isolatiemateriaal

In tegenstelling tot isolatiemateriaal zoals glaswol is houtvezel 100% natuurlijk. Houtvezels zijn namelijk een restproduct uit de houtindustrie. Dit resthout, afkomstig van PEFC en FSC-gecertificeerd hout, wordt eerst vermalen tot vezels, waarna ze vervolgens worden ‘samengeperst’ tot isolatiepanelen, matten of platen. Soms worden er gedurende dit proces ook enkele andere stofjes doorgemengd, zoals een natuurlijk bindmiddel en natuurvriendelijke stoffen met brandvertragende eigenschappen. Dit productieproces is duurzaam ingericht, maakt gebruik van materialen die natuurlijk zijn en anders zouden zijn verspild en garandeert bovendien dat het isolatiemateriaal in de toekomst weer te recyclen is.

Een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief

Isolatie van houtvezel is een van de meest duurzame isolatiematerialen. Dit vanwege het feit dat het wordt geproduceerd uit resthout, een hernieuwbare en doorgaans overvloedige grondstof. Daarnaast is het productieproces van houtvezel verre van intensief . Zo vergt het significant minder energie dan de productie van synthetische materialen, zoals glaswol. Ook is houtvezelisolatie volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar: aan het einde van de levenscyclus kan het materiaal eenvoudig gerecycled worden. Dit draagt bij aan een circulaire economie. Overigens is recyclen waarschijnlijk nog lang niet nodig: mits correct gebruikt en geïnstalleerd blijft houtvezel zo’n 50 tot 70 jaren effectief isoleren.

Uitstekende isolerende eigenschappen

Isolatiemateriaal moet natuurlijk goed kunnen isoleren, bij voorkeur tegen zowel warmte en koude als geluid. Gelukkig heeft houtvezelisolatie uitstekende isolerende eigenschappen. Wat betreft thermische isolatie – isolatie tegen hoge of lage temperaturen – behoort glasvezel met zijn warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,036 tot 0,045 W/mK tot de absolute top. Ter vergelijking: synthetisch glaswol isoleert met een Lambda-waarde van 0,031 tot 0,044 W/mK nagenoeg even goed. Verder absorbeert houtvezel geluid, waardoor het ook een geluidswerende en akoestische werking heeft.

Houtvezelisolatie & aangenaam binnenklimaat

Een aangenaam ‘binnenklimaat’ begint bij een aangename temperatuur. Daarnaast spelen ook vochtregulatie en luchtkwaliteit een grote rol. Op beide vlakken scoort houtvezelisolatie goed:

100% brandveilig

In tegenstelling tot wat velen denken is houtvezelisolatie ‘gewoon’ brandveilig. Het materiaal heeft van zichzelf brandvertragende eigenschappen en is in sommige gevallen behandeld met milieuvriendelijke brandvertragers. Hier heeft u dus geen omkijken naar.

Houtvezelpanelen geschikt als dak-, wand- & vloerisolatie

Ten slotte is isolatie van houtvezel, bijvoorbeeld in de vorm van houtvezelpanelen, bij uitstek geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zo kan het worden gebruikt als isolatie voor platte of schuine daken, als wandisolatie voor binnen- of buitenmuren en ook als vloerisolatie. Bij laatstgenoemde zijn met name houtvezelmatten geschikt om warmteverlies te verminderen en contactgeluiden zoals voetstappen te dempen.

Een duurzame keuze voor de toekomst

Kortom, houtvezelisolatie is duurzaam, milieuvriendelijk en effectief en daarmee een geschikte optie voor bouwers, aannemers en doe-het-zelvers. Houtvezelplaat kopen? Of zoekt u een vergelijkbaar soort isolatie, zoals cellulose? Ontdek dan ons uitgebreide aanbod houtvezelpanelen en -matten of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.warmteplan.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 44 reviews.