Je woning isoleren kan een geweldige manier zijn om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Daarmee bespaar je ook op je energierekening. We moeten alleen niet vergeten dat er ook enkele nadelen verbonden zijn aan het isoleren van een woning. Bovendien kan niet elk huis zomaar geïsoleerd worden. Laat je daarom goed adviseren door een expert.
Wonen in een slecht geïsoleerd huis
Woon je in een slecht geïsoleerd huis? Dat merk je helaas op dagelijkse basis. Een slecht geïsoleerd huis verliest warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Wat je hiervan kan merken zijn de volgende problemen: koude tocht, vochtproblemen (schimmelvorming), geluidsoverlast en toename van allergieën. De oplossing is duidelijk: verbeter de isolatie van je huis. Begin bijvoorbeeld met het afdichten van kieren en naden rond ramen en deuren. Het grote werk zal echter zijn: enkel glas vervangen door HR++ glas en isoleren van het dak, de vloer en de muren.
De voordelen van woning isolatie
Het isoleren van je woning is een effectieve en duurzame maatregel. Zeker met de gunstige subsidies en de stijgende gasprijzen. Hoe beter je jouw huis isoleert, des te minder warmte er verloren gaat via het dak, de buitenmuren, de vloer en de vensters.
De voordelen van het naisoleren van je woning zijn:
Energiebesparing
Het grootste isolatievoordeel is een lager energiegebruik en daarmee energiebesparing. Wanneer je je huis isoleert, blijft de warmte beter binnen in de winter en blijft het koeler binnen in de zomer. Hierdoor hoef je minder te verwarmen of koelen, wat leidt tot lagere energierekeningen. Bovendien stoot je zo minder CO₂ uit, wat ook goed is voor het milieu en de natuur.
Wooncomfort
Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler om in te wonen. Doordat de warmte beter binnen blijft, voelt het huis warmer aan en hoef je minder snel extra kleding te dragen. In de zomer blijft het huis juist koeler, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Je hebt ook geen last meer van vochtproblemen en schimmelvorming.
Geluidsisolatie
Isolatie helpt ook om geluid van buitenaf te verminderen. Dit is vooral handig als je in een drukke buurt woont of langs een drukke weg. Goede isolatie kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van geluidsoverlast.
Hogere woningwaarde
Een woning met goede isolatie zal in waarde stijgen, omdat je een hoger energielabel kunt aanvragen voor je huis. Dit hogere energielabel maakt de woning aantrekkelijker voor potentiële kopers, waardoor deze sneller verkocht kan worden.
Beter leefmilieu
Een goed geïsoleerde woning zorgt direct voor een aangenamer binnenklimaat en voorkomt vochtophoping. Daarnaast blijven de wanden warmer en wordt condensatie van warme lucht in huis voorkomen. Door de lagere stookkosten bij een goede isolatie, wordt er ook minder CO₂ uitgestoten.
De nadelen van woning isolatie
Het isoleren van je woning brengt je veel voordelen. Er zijn echter ook nadelen te noemen van woningisolatie. Zo is niet elk huis geschikt om elk onderdeel te isoleren. Er kunnen veel problemen ontstaan wanneer je zonder na te denken gaat isoleren. Het grootste risico is dat er condensvorming optreedt en dat dit leidt tot schimmelvorming of houtrot.
Hoge kosten
Het grootste nadeel van woningisolatie zijn de kosten. Het isoleren van je woning kan behoorlijk duur zijn, vooral als je een oudere woning hebt waarin nog geen isolatie is aangebracht. Controleer goed of je recht hebt op subsidie. Meer informatie hierover vind je op de websites van Milieucentraal en RVO.
Ventilatie
Een ander nadeel van isolatie is dat het de natuurlijke ventilatie van je woning kan verminderen. Dit kan leiden tot een slechtere luchtkwaliteit in huis en gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën of ademhalingsproblemen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis voldoende geventileerd wordt, ook als je het isoleert. Wil je dit energiezuinig doen? Kijk dan naar een WTW-installatie, waarbij de warmte in de lucht die je het huis uitblaast overgegeven wordt aan de koude lucht die naar binnen wordt gezogen. Zo verlies je het minste energie!
Bouwfysica
Ten slotte kan isolatie ook leiden tot bouwfysische problemen. Als er te weinig ventilatie is, kan er bijvoorbeeld condensatie optreden, wat weer kan leiden tot schimmelgroei en houtrot. Het is daarom belangrijk om isolatie altijd te laten aanbrengen door een ervaren professional die de bouwfysica goed begrijpt.
Voordelen en nadelen van dakisolatie
Dakisolatie is vaak een overzichtelijke ingreep die veel energie bespaart en er in de zomer voor zorgt dat het langer koel blijft binnen. Zeker wanneer het een schuin dak op zolder betreft, is de overlast van de ingreep beperkt en verdien je de kosten snel terug! Zeker nu de subsidie voor dakisolatie verhoogd is tot € 30,- per vierkante meter als je ook nog een andere duurzame maatregel toepast.
Wat zijn de nadelen voor je dak na isoleren? Bij isolatie tussen de balken komt de afwerklaag (bijvoorbeeld een gipsplaat) vaak iets verder naar binnen dan in de oude situatie. De ruimte kan daardoor iets kleiner worden.
Meer weten? Vraag om advies
Wil je jouw woning isoleren en daarvoor meer informatie aanvragen? Neem dan contact op met de specialisten van Warmteplan. We zijn gespecialiseerd in biobased bouwen, we leveren biobased isolatie- en bouwmaterialen aan.